De straatvraag:

Ap Halen

Sinds 8 jaar kun je Indische maaltijden afhalen bij Ap Halen aan de Mathenesserdijk. Ap (Albert Kokosky Deforchaux, 59) was ermee begonnen uit noodzaak, het was crisis en als 50+er was het lastig werk te vinden. “Iedereen kan koken en het is veilig om een keuken te kiezen die jou welbekend is. Maar het is nooit mijn hobby geweest. Ik wilde het wel anders doen, geen afhaalzaak met vitrines enzo.” En zo is het een gezellig zaakje geworden vol met vintage meubeltjes en exposities. Ap vertelt trots: “het is meer geworden dan ik had gehoopt; het geeft voldoening en geluk. Het is iets geworden wat ik nooit had durven dromen.”

Hoe ging het vandaag?

“Vanavond heb ik een hele leuke avond gehad, mensen die in gesprek raken en elkaar al van hier kenden. Ik ben drie uur open maar toch, zo zonder alcohol, zonder bier, zonder wijn! Het is een plek geworden waar mensen elkaar ontmoeten en daar had ik op gehoopt. Eigenlijk wilde ik niet koken maar een informatiepunt zijn voor de Indische cultuur, de mensen en het eten. Ik wilde mensen in aanraking laten komen met het onbekende, omdat veel mensen niet weten wat Indisch precies is.”

Hoe is het jullie vergaan de afgelopen periode? “Ja heel goed” zegt hij lachend. “Je bent echt van de omgekeerde wereld, zei mijn moeder altijd. En ik denk steeds vaker dat ze gewoon gelijk heeft. Als het ergens niet goed gaat, gaat het bij mij juist goed. Je kon hier natuurlijk al afhalen, dus toen corona begon en alles moest sluiten mochten wij open blijven. We zijn vervolgens gaan bezorgen en besloten langer open te blijven om zoveel mogelijk omzet te draaien. Misschien moesten we straks wel dicht. Vervolgens werd het juist te druk en zijn we daarmee gestopt. Er kwamen mensen om ons te steunen maar ook heel veel nieuwe klanten bij wie het al langer in de planning stond. Zelfs mensen uit de buurt!”

Hoe zie je de toekomst voor je? “Als het zo kan blijven zoals het is, dan ben ik tevreden. Ik heb twee boekjes gemaakt over de zaak, we zijn met een derde bezig. Wat er om het koken heen gebeurt en dat er mensen hier komen daarvan meegenieten, dat houdt het leuk hier. ”