De straatvraag:

Fasiga Brihanu 

Aan het Hudsonplein, vlakbij de ingang van het dakpark vind je sinds augustus 2019 @InjeraHebesha, het restaurant met traditionele oost-Afrikaanse maaltijden van eigenaresse Fasiga Brihanu (38).

De maaltijden komen uit Ethiopie, haar thuisland, je eet er samen en met je handen. Door Corona was ze in februari gedwongen de deuren te sluiten. Fasiga: “Dat heeft veel omzet en klanten gekost. Het voelt nu alsof we opnieuw beginnen. Zekerheid heb je niet maar we gaan ons best doen. We hebben mooie terrassen en de wijk is leuk. Het plein is erg opgefleurd, we hopen dat er mooi weer komt de komende tijd. We vragen nu als een familie komt of ze samen van een bord willen eten anders krijgen ze het apart. De meeste mensen die hier zijn geweest vinden het een mooie locatie en ervaren bij ons nieuwe smaken.”

Fasiga woont inmiddels 20 jaar in Nederland. Ze heeft een stichting opgericht: Vluchtelingen voor vluchtelingen, dat zit bij de Grote Visserijstraat. Zelf is ze ook als vluchteling naar Nederland gekomen. Fasiga: “Er was een stroom Eritrese vluchtelingen. We geven maatschappelijke begeleiding en in het People power buurtbuis is er een spreekuur. De behoefte was groot. We bestaan nu 2 jaar en hebben 350/400 klanten, ook uit Syrie en andere Afrikaanse landen. We helpen met brieven lezen, inschrijven op school, paspoort aanvragen. We hebben vrijwilligers en een stagiaire, en iemand van vluchtelingenwerk die ons heel goed helpt.”

Hoe zie je de toekomst? Fasiga: “Het restaurant was mijn ambitie, ik wilde mijn cultuur uitdragen. Op deze plek komen straks ook culturele activiteiten, dat is het plan. Het is eigenlijk meer dan een restaurant, een toevoeging voor de wijk. Een plek om te ontmoeten en samen te komen.”

Ze maakt zich ook sterk voor gelijkheid, een poster van #blacklivesmatter hangt op het raam. “Dit is een kleurrijke wijk en als iets 1 iemand raakt dan raakt dat ons allemaal.”