De straatvraag:

Lilia

De cafe’s en restaurants mogen sinds vandaag weer open! Maar hoe doet de eigenaresse van het kleinste zaakje in @bospoldertussendijken dat? Sinds ruim een jaar heeft Lilia Costa (38) haar winkel/koffietentje gevestigd in het oude brugwachtershuisje bij de Lage Erfbrug @lil_delfshaven . Lilia: :”Eerst was het een pop up, vervolgens ben ik gesprekken aangegaan met mensen uit de wijk en de buurt. Er was een vergunning nodig omdat het een monument is dus dat heeft wel even geduurd. “

Hoe is het jou vergaan de afgelopen tijd? Lilia: “We zijn zes weken ongeveer dicht geweest. Toen moest ik wel even opnieuw bedenken hoe ik het aan zou pakken want het virus gaat niet zomaar wegwaaien. Ik heb hier de ruimte niet dus heb ik een afhaalconcept bedacht. En ik heb straks een paar tafeltjes waar mensen buiten kunnen zitten. Er lopen hier veel mensen langs en het gaat eigenlijk best ok! We werken met heel veel partijen uit de wijk en verkopen bijvoorbeeld pasteitjes, taartjes en producten van makers uit de wijk. We zijn nu de enige plek in Rotterdam waar je stroopwafels van @strooprotterdam kunt krijgen. De mensen daarachter komen ook uit de wijk. Tot het eind van het jaar gaan we de binnenruimte niet gebruiken en er wordt meer vanuit het afhaalidee gewerkt. De openingstijden zijn ingekort, 7 dagen per week is niet te doen. Er lopen minder mensen en men werkt meer vanuit huis. Er zijn ook geen toeristen nu.” Hoe zie je de toekomst van dit gebied?

Lilia: ‘Ik wil graag dat dit gebied een plein wordt en ben daar gesprekken over aan het voeren met de gemeente. Men wil het gebied aantrekkelijker en verkeersveiliger maken. Het werkt nu niet voor iedereen. Verschillende ondernemers uit de wijk hebben input geleverd en dat wordt aan de wethouders en de raad gepresenteerd. Hopelijk komt daar geld voor vrij zodat het voor bewoners en bezoekers aantrekkelijker wordt. Ik hoop dat de gemeente hierin blijft investeren ondanks de gevolgen van corona. Het zonnetje kan je ons niet ontnemen dus daarmee zitten we goed en daarna zien we het wel, zo moet je er ook in staan als ondernemer.”