De straatvraag:

Raymond Landegen

Raymond Landegent (34, groene ondernemer, @raymondlandegent ) heeft een missie: voor 30 september 2020 wil hij er @1000geveltuinen bij hebben in Rotterdam! Deze tuin legde hij vorige week aan in @bospoldertussendijken. De teller staat inmiddels op meer dan 50. Ben je geïnspireerd geraakt? We helpen je een stukje op weg met de volgende veel gestelde vragen:

Mag je een geveltuin aanleggen van de gemeente?

Ja, dit stimuleren ze zelfs.

Hoe pak ik dat dan aan?

Kijk eerst of er ruimte voor je woning beschikbaar is om een geveltuin aan te leggen. Om de stoep goed bereikbaar te houden is het belangrijk dat er minstens 1.80m van de stoep overblijft. Verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel. Zet de hele tegels rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen. Schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter (dat is één stoeptegel) diep. Vul vervolgens het gat met tuingrond en meng de ondergrond er een beetje doorheen.

Als er kabels en leidingen liggen, kunt u de tuin verhoogd aanleggen met stapelblokken. Laat straatnaamborden zichtbaar en denk aan het openhouden van de ventilatieroosters van uw woning. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om planten in bakken neer te zetten. Planten d’r in en het grote genieten kan beginnen.

Voor meer info zie: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/geveltuinen/

Wat is het voordeel van een geveltuin?

Daar kan ik een boek over schrijven, maar dit is de top 3:

  1. Het fleurt de straat instant op
  2. Het vangt regenwater op en koelt je straat af
  3. Het is goed voor de bijtjes en de insecten

Waar wacht je nog op?

Ja, goede vraag, aan de slag!

Ja, maar, ik woon in een bovenwoning!

Mooie kans om een praatje aan te knopen met de beneden buurvrouw/man om te vragen of jullie er samen één kunnen opzetten.