De straatvraag:

Sam Lensen

Heb jij de zomer al in je bol? Sam: “Altijd, het hele jaar! We zitten het hele jaar buiten, ook in de winter. Met de buurman, de buurvouw van boven, mensen uit de portiek maar ook met onze vrienden. ’s Avonds ook, maar dan is het wel koud. Dan zet ik wel eens een straalkachel aan en zitten we met kleden, jassen en sjaals aan, omdat het zo leuk is.”

Hoe ziet jouw zomer eruit? Coronatechnisch blijf ik hier zitten. Eigenlijk zit ik heel vaak in Tunesië, daar heb ik ook vrienden maar ik kan er nu niet heen, er wordt niet gevlogen. Ik ga meestal in het voor- en najaar.”

Zomer op de stoep dus? Sam: “Het is hier zomers altijd wel leuk. Ik ga dan veel tuinieren en we zitten hier s’ avonds samen te bbq-en, we zijn bevriend met elkaar en zorgen voor elkaar als er iemand ziek is en voor elkaars planten. Het is net een dorp. Het is ook veiliger geworden, al 25 jaar woon ik hier. Het was toen net ‘Baantjer’, dan werd er met krijt een lijk getekend op straat, weetjewel? Net het wilde Westen. Het is zo opgeknapt.”

Waarom is het hier zo fijn? Sam: “De stoep is hier breed en we hebben grote plantenbakken. Die onderhouden wij zelf. Ieder najaar zamelen we geld in met 9 appartementen en dan betalen we zelf de inhoud van de bak. We kopen bollen en in het voorjaar planten, zaaien en kweken we. Zo zorg je voor je eigen leefomgeving. De gemeente zet er anders prikstruiken in. Er waren opeens bakken maar er zat niks in, dat bleef maanden leeg. Toen zijn we zelf maar begonnen. Dat zal de bedoeling wel geweest zijn dan.”