Nieuwe projecten voor BoTu!

Op 20 juni is de BoTu Raad weer bij elkaar gekomen om nieuwe aanvragen te bespreken. Ze hebben met 11 initiatiefnemers gesproken, de plannen doorgenomen, argumenten uitgewisseld en lastige keuzes gemaakt. Uiteindelijk hebben 6 projecten budget gekregen om in de wijk aan de slag te gaan.

De jeugd bepaalt het zelf

Dit keer zijn de projecten die over jeugd en jongeren gaan niet door de BoTu Raad besproken. In plaats daarvan hebben jongeren hier zelf over besloten. Een groep van 10 jongeren tussen de 11 en 23 jaar kwam op 26 juni bij elkaar. Na een pitch van de initiatiefnemers zijn de jongeren in de projectaanvragen gedoken: heeft jeugd in BoTu hier behoefte aan? Levert dit wat goeds op voor de wijk? En past de aanpak bij de wijk?

De jongeren waren kritisch en hebben samen een weloverwogen besluit genomen. Ze hebben 2 plannen besproken, waarvan ze 1 aanvraag volledig toekennen. De andere aanvraag kan een deelfinanciering ontvangen. Hierover zijn we nog in gesprek met dit initiatief.

De goedgekeurde plannen

In juni zijn de volgende plannen goedgekeurd:

  • Buurtbezorgd BoTu: een bezorgservice-platform voor lokale ondernemers. Met lagere tarieven voor de ondernemers en werkplekken voor jongeren en mensen uit de bijstand.
  • Schans: mooier, groener en gezelliger (Buurtmakers West): Samen met buurtbewoners van de Schans de leefomgeving mooier en fijner maken
  • Team Toekomst gaat op de Lucasschool aan de slag met het begeleiden en coachen van kinderen en hun gezin en koppelt kinderen aan het lokale sport- en cultuuraanbod.
  • Groene jaaragenda en buurttuinondersteuning (Stichting Dakpark): een nieuwe jaaragenda vol activiteiten, waarbij mensen uit de hele wijk worden samengebracht om samen met & in de natuur aan de slag te gaan, kennis op te doen over (bio)diversiteit en circulariteit in de stad en dit met elkaar te delen, onder begeleiding en met ondersteuning van de Buurttuinondersteuner.
  • Senior Fit programma (Corpotraining): Laagdrempelig sport- en bewegingsaanbod voor ouderen in de wijk.
  • Warme zomer, warme winter! Bereid je nu alvast voor: doe de stookcursus en maak een warm deken (Huis van de Toekomst): workshops om samen een gewatteerde wollen deken te maken en eendaagse stookcursussen om meer bewoners eigenaarschap te geven over de gezamenlijke oven.
  • Wear it (De Duurzame Diva): Bewustwording over het afvalprobleem in de wijk op een inspirerende manier vergroten door samen schoonmaakacties te houden en kleding te maken van het verzamelde afval/zwerfmateriaal. Het project sluit af met een modeshow in de wijk.

De laatste beoordelingsronde van 2023

Heb je nog een goed idee voor een initiatief voor BoTu? Dien dan vooral je plan in! Plannen kunnen worden ingediend tot en met 10 september. Deze plannen worden eind oktober besproken door de BoTu Raad.

Het beschikbare budget

In totaal is er nog bijna €200.000 beschikbaar voor projecten in 2023. Dit is als volgt verdeeld over de thema’s:

Jeugd VeiligheidDigitaliseringGezondheidWerk en ActiveringArmoede en SchuldenDuurzaamheidSchoon en Mooi
€ 5.000€ 56.000€ 29.700€ 50.083€ 13.000€ 30.000€ 9.736€ 4.050

Heb je een projectidee maar heb je meer geld nodig dan op jouw thema beschikbaar is?
Dien de aanvraag dan alsnog in. De BoTu Raad kan namelijk nog besluiten om te schuiven met het budget tussen de thema’s. Heb je vragen over de Open Oproep? Neem dan contact op met samenmakenwebotu@rotterdam.nl.


De Open Oproep is mede mogelijk gemaakt door: