4,9 miljoen subsidie voor aardgasvrij Bospolder-Tussendijken

Fotografie: Florian Braakman

4,9 miljoen subsidie voor aardgasvrij Bospolder-Tussendijken

De gemeente Rotterdam ontvangt van het Rijk een subsidie van 4,9 miljoen euro voor de gebiedsaanpak aardgasvrij Bospolder-Tussendijken. Dit is vandaag bekend geworden. Een deel van het geldbedrag gebruikt de gemeente voor een financieel aanbod aan eigenaar-bewoners voor de aansluiting van stadsverwarming in hun woning.

Wethouder Bas Kurvers (energietransitie gebouwde omgeving): “Het is belangrijk dat iedereen de overstap naar aardgasvrij kan betalen. Ik ben ontzettend blij dat het Rijk ook bijdraagt aan het aardgasvrij maken van Rotterdam. Want met dit geldbedrag kunnen we woningeigenaren financieel tegemoetkomen bij de overstap naar stadsverwarming.” De gemeente zet de rijksbijdrage daarnaast in voor de ondergrondse en ruimtelijke inpassing van het warmtenet en kleine verbeteringen in de buitenruimte nadat de werkzaamheden zijn afgerond.

Motivatie voor toekenning subsidie
De motivatie van BZK luidt: “Uw aanvraag betreft een interessante aanpak vanwege de wijze waarop de energietransitie in de wijk een integraal onderdeel uitmaakt van de wijkverbetering, zowel op fysiek als sociaal vlak. Er staat al veel in de steigers, de samenwerking met bewoners heeft al vorm gekregen, er is een partnerschap tussen de woningbouwcorporatie en de gemeente. De participatie- en communicatie aanpak put duidelijk uit leerervaringen van gelijksoortige trajecten in andere wijken. De aanpak maakt integraal onderdeel uit van het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken. Opvallend is dat alle facultatieve thema’s in de aanpak goed meegenomen worden. De lessen die in dit project geleerd zullen waardevol zijn voor gelijksoortige wijken. Aandachtspunt is de toekomstige verduurzaming van de bron van het warmtenet.”

Stadsverwarming beste alternatief voor aardgas
Stadsverwarming is voor Bospolder-Tussendijken de makkelijkste en goedkoopste oplossing voor aardgas. Stadsverwarming gebruikt de overgebleven warmte van de Rotterdamse haven om huizen en kraanwater te verwarmen. Koken kan in de toekomst alleen nog elektrisch. Vanaf 2022 kunnen de eerste woningen en gebouwen op stadsverwarming worden aangesloten. De energietransitie wordt ook ingezet om de positie van de bewoners en de wijk te versterken op het gebied van werk, schulden, taal en zorg. En sluit aan bij het programma Veerkrachtig BoTu. Eind december ontvangen de bewoners van Bospolder-Tussendijken een brief van de gemeente met de stand van zaken. In januari en februari volgen informatiebijeenkomsten.

Waarom geen aardgas?
In Nederland gebruiken we (aard)gas om onze woningen te verwarmen, te koken en te douchen. De Rijksoverheid heeft besloten dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken. Zo ook in Rotterdam. De komende jaren werkt de gemeente Rotterdam in een aantal gebieden aan aardgasvrij wonen. Bospolder-Tussendijken is één van die gebieden. In Bospolder-Tussendijken werken we samen met woningcorporatie Havensteder en Eneco aan het aardgasvrij maken van de woningen. Zowel gemeente als Havensteder hebben een subsidie aangevraagd. Die van de gemeente is toegekend, Havensteder wacht nog op uitsluitsel.

https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/botu-aardgasvrij/

Uitnodiging Herdenking Vergeten Bombardement

Uitnodiging Herdenking Vergeten Bombardement

De werkgroep Herdenking Vergeten Bombardement nodigt u uit om op vrijdag 31 maart deze verschrikkelijke gebeurtenis te herdenken. Vanaf 12:00 uur ontvangen we u met een kopje koffie of thee in de bibliotheek.

De lessen van BoTu: samenwerken aan social impact bij binnenstedelijke fysieke opgaven

De lessen van BoTu: samenwerken aan social impact bij binnenstedelijke fysieke opgaven

Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling gaat om veel meer dan alleen stenen stapelen. Het creëren van maatschappelijke impact is minstens zo belangrijk. Maar hoe dan? In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken wordt de koppeling expliciet gelegd. Linda Zuijderwijk zet de eerste lessen voor gebiedsontwikkelaars op een rij, aan de hand van twee projecten.

Buurtvader Mohamed werkt druk aan de leefbaarheid van zijn wijk

Buurtvader Mohamed werkt druk aan de leefbaarheid van zijn wijk

Elke week loopt buurtvader Mohamed el Youssoufi minimaal twee keer een rondje door de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken om te zorgen dat alles netjes is en de mensen zich goed gedragen. Al zes jaar helpt hij de Marokkaanse gemeenschap in zijn wijk als vrijwilliger.

Bewoners en ondernemers uit BoTu halen Europese subsidie binnen

Bewoners en ondernemers uit BoTu halen Europese subsidie binnen

Halverwege 2022 trokken Melva Rosaria, Gabriel Gomes Barros en Dirck Slabbekoorn, twee bewoners en één ondernemer uit Bospolder-Tussendijken (BoTu), enigszins gespannen richting het Stadhuis om voor de Rotterdamse adviesgroep van Kansen voor West (Europees stimuleringsprogramma) te pitchen.

Samen warm de winter door

Samen warm de winter door

Met de komst van de herfst zakken de temperaturen en dan doen de stijgende energieprijzen extra pijn. Energiewijk BoTu organiseert op 17 oktober een energieplein om bewoners van Bospolder-Tussendijken te helpen de winter door te komen.

BoTu Bruist 2022

BoTu Bruist 2022

Vrijdag 24 juni ontmoeten we je graag in en rond Park 1943 tussen 10.00 tot 17.00 uur. Een dag in het teken van community building door en voor iedereen die de wijk maakt! Met ontmoetingen om buurtinitiatieven te koppelen, ideeën en inspiratie te delen of zelf in actie te komen.

BoTu in het nieuws

BoTu in het nieuws

Bospolder-Tussendijken In de multiculturele wijk Bospolder-Tussendijken mogen bewoners beslissen waar gemeentelijk geld naartoe gaat. NRC keek een avond mee bij het maken van de begroting. „Nee, dit gaat écht niet werken.”

Wijkaanpak: professionals maken het verschil door hun contact met burgers

Wijkaanpak: professionals maken het verschil door hun contact met burgers

Op 24 mei jl verscheen er een artikel op zorgenwelzijn.nl van redacteur Carolien Stam. Het artikel vertelt over het manifest voor een succesvolle wijkaanpak, dat op initiatief van het Landelijk Platform Buurt- en wijkgericht werken (LPB) en het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) is opgesteld. BoTu wordt door Matthijs Uyterlinde, onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut en één van de schrijvers van het manifest, als voorbeeld genoemd.

BoTu Talks: Wijkraad BoTu-Spangen

BoTu Talks: Wijkraad BoTu-Spangen

Op 16 maart mogen we stemmen voor de Wijkraad. In BoTu-Spangen hebben maar liefst 33 kandidaten zich aangemeld! Wie zijn deze bewoners eigenlijk? En wat vinden zij belangrijk voor de wijk? Dat hoor je in de nieuw talkshow: BoTu Talks!