
Fotografie: Florian Braakman
4,9 miljoen subsidie voor aardgasvrij Bospolder-Tussendijken
De gemeente Rotterdam ontvangt van het Rijk een subsidie van 4,9 miljoen euro voor de gebiedsaanpak aardgasvrij Bospolder-Tussendijken. Dit is vandaag bekend geworden. Een deel van het geldbedrag gebruikt de gemeente voor een financieel aanbod aan eigenaar-bewoners voor de aansluiting van stadsverwarming in hun woning.
Wethouder Bas Kurvers (energietransitie gebouwde omgeving): “Het is belangrijk dat iedereen de overstap naar aardgasvrij kan betalen. Ik ben ontzettend blij dat het Rijk ook bijdraagt aan het aardgasvrij maken van Rotterdam. Want met dit geldbedrag kunnen we woningeigenaren financieel tegemoetkomen bij de overstap naar stadsverwarming.” De gemeente zet de rijksbijdrage daarnaast in voor de ondergrondse en ruimtelijke inpassing van het warmtenet en kleine verbeteringen in de buitenruimte nadat de werkzaamheden zijn afgerond.
Motivatie voor toekenning subsidie
De motivatie van BZK luidt: “Uw aanvraag betreft een interessante aanpak vanwege de wijze waarop de energietransitie in de wijk een integraal onderdeel uitmaakt van de wijkverbetering, zowel op fysiek als sociaal vlak. Er staat al veel in de steigers, de samenwerking met bewoners heeft al vorm gekregen, er is een partnerschap tussen de woningbouwcorporatie en de gemeente. De participatie- en communicatie aanpak put duidelijk uit leerervaringen van gelijksoortige trajecten in andere wijken. De aanpak maakt integraal onderdeel uit van het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken. Opvallend is dat alle facultatieve thema’s in de aanpak goed meegenomen worden. De lessen die in dit project geleerd zullen waardevol zijn voor gelijksoortige wijken. Aandachtspunt is de toekomstige verduurzaming van de bron van het warmtenet.”
Stadsverwarming beste alternatief voor aardgas
Stadsverwarming is voor Bospolder-Tussendijken de makkelijkste en goedkoopste oplossing voor aardgas. Stadsverwarming gebruikt de overgebleven warmte van de Rotterdamse haven om huizen en kraanwater te verwarmen. Koken kan in de toekomst alleen nog elektrisch. Vanaf 2022 kunnen de eerste woningen en gebouwen op stadsverwarming worden aangesloten. De energietransitie wordt ook ingezet om de positie van de bewoners en de wijk te versterken op het gebied van werk, schulden, taal en zorg. En sluit aan bij het programma Veerkrachtig BoTu. Eind december ontvangen de bewoners van Bospolder-Tussendijken een brief van de gemeente met de stand van zaken. In januari en februari volgen informatiebijeenkomsten.
Waarom geen aardgas?
In Nederland gebruiken we (aard)gas om onze woningen te verwarmen, te koken en te douchen. De Rijksoverheid heeft besloten dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken. Zo ook in Rotterdam. De komende jaren werkt de gemeente Rotterdam in een aantal gebieden aan aardgasvrij wonen. Bospolder-Tussendijken is één van die gebieden. In Bospolder-Tussendijken werken we samen met woningcorporatie Havensteder en Eneco aan het aardgasvrij maken van de woningen. Zowel gemeente als Havensteder hebben een subsidie aangevraagd. Die van de gemeente is toegekend, Havensteder wacht nog op uitsluitsel.
Onderteken de afspraken – en vertel waarom
In de samenwerkingsovereenkomst (‘SOK’) spreken we af hoe we de komende jaren samenwerken. Beter voor BoTu en beter voor het milieu! Iedereen die wil, kan die afspraken ondertekenen. Doe je mee? Zo doe je dat.
Energiedoelen behalen door te *doen*
In onze wijk werken we aan een overgang naar duurzame energie die ook iets oplevert voor bewoners van BoTu. In de SOK (samenwerkingsovereenkomst) staan afspraken over hoe we dat doen. We beginnen met vijf projecten. Dat worden er meer. Iedereen kan een project starten.
Energie in en met de wijk
Beter voor BoTu en beter voor het milieu. Met zijn allen willen we de overgang naar duurzame energie steeds makkelijker en betaalbaar maken voor alle bewoners van Bospolder Tussendijken. In de samenwerkingsovereenkomst (‘SOK’) spreken we af hoe we de komende jaren samenwerken.
Bosbode. Nieuws uit Bospolder.
Bosbode is een uitgave van bewoners van Bospolder en wordt ondersteund door de gemeente Rotterdam. Ook bijdragen aan de Bosbode? Laat van je horen en stuur een mail naar bosbodebuurtnieuws@gmail.com.
Naar een nieuw Hart van BoTu
Het Visserijplein, Pier 80 en Park 1943. Belangrijke plekken voor onze wijk, daarom ook wel het Hart van BoTu genoemd. Het plein is op marktdagen een bruisende plek vol activiteit en mensen, maar de rest van de week een grote lege vlakte. De gemeente Rotterdam wil daarom aan de slag met het plein. Er moeten o.a. betaalbare woningen komen, en een nieuwe sporthal. Pier 80 moet blijven, en de markt natuurlijk ook!
Meld je nu aan voor BOTU updates
Winnaar ontwerpwedstrijd Visserijplein
Ontwerper Guillem Colomer Fontanet won recent de ontwerpwedstrijd Europan met zijn plan voor het Visserijplein, genaamd ‘Rambla + Kapsalon’. Hij werkt bijna uitsluitend in zijn wijk Rotterdam-West en dat is geen toeval: zijn ontwerpen komen niet tot stand zonder de gemeenschap.
De Heilige van de Plastic Tas
Voordracht van Ernest van der Kwast tijdens de opening van de Bospoldervos 8 juli 2020. Als ik aan de plastic tas denk, zie ik mijn moeder op de zaterdagmarkt, haar handen afgekneld door talloze hengsels. Tasjes gevuld met tomaten, courgettes, paprika’s. Tasjes vol kaas, kibbeling en loempia’s.
Training tot zonnepaneel monteur in de Beroepentuin
Onder de tribunes van ‘het Kasteel’ in Spangen zit de Beroepentuin. Een plek waar wijkbewoners trainingen kunnen krijgen in allerlei werkgebieden
Werk in de energietransitie
Steeds meer mensen stappen over op duurzame energie. Ze vervangen hun verlichting, isoleren hun woning, leggen hun daken vol met zonnepanelen,