Op zaterdag 2 september is het weer zover: dan komt de wijk Bospolder-Tussendijken samen voor het culturele festival BeSouk Delfshaven. BeSouk wil gezamenlijk de wijk vieren en alle Rotterdammers zijn uitgenodigd!

Het festival omarmt de diversiteit aan culturen in Delfshaven en wil stimuleren dat bewoners elkaar beter leren kennen. En waar heb je nou betere gesprekken dan aan de eettafel? Bij BeSouk Delfshaven ziet samen eten en koken, net als muziek en performance, als manieren om verhalen te vertellen en culturen te delen. Zo kun je in de festivalhuiskamer de hele middag meepraten over wat nou precies ‘de Smaak van Delfshaven’ is. Van 12.00 tot 21.00 uur biedt het festival een gratis programma en wordt er door lokale ondernemers gekookt.

Op het podium

Op het podium van Park 1943 komt een bont gezelschap aan acts voorbij. Samen met Podium Grounds presenteert BeSouk onder anderen de Turkse sound van Cengiz Arslanpay en de Caraïbische groep Tipiko (betekent ‘traditionele muziek’ in het Papiaments). De in Rotterdam geboren en getogen Melissa Fortes brengt jazz en soul met warme Braziliaanse en Kaapverdische invloeden naar het festival. De mannen van Ahenk nemen je mee op reis met hun Spaanse en Turkse gitaarklanken. Ook kun je op het podium naar hartelust bucketdrummen met Bennie Semil en vinden er kookdemonstraties en een soepproeverij plaats.

Activiteiten

Allerlei partijen uit de wijk verhuizen hun activiteiten voor één middag naar Park 1943. Bij Bouwkeet kun je leren hoe 3D printers werken en mag je aan de slag met bamboe en samen met kinderatelier Punt 5 maken kinderen een monoprint van hun favoriete plek in Delfshaven. Ook kun je bordspellen spelen bij Stroop Rotterdam, vliegers maken met Dakpark, lampenkapjes ontwerpen met Makerdam, een quiz spelen bij Sorgh en Hoop en breien bij de Buitenboel. Om de wijk beter te leren kennen kun je met de enthousiaste stadsgids Ferrie Weeda op pad tijdens de BOToUR, een wijksafari door Bospolder-Tussendijken.

Eten en drinken

Het festival bezoeken op een lege maag is sterk aan te raden, want er zijn allerlei eetculturen bij BeSouk vertegenwoordigd. Op het festival kun je onder andere Syrisch, Kaapverdiaans, Marokkaans, Surinaams, Turks en Afghaans proeven.

Bamboebouwen voor BeSouk: vanaf 30 augustus

Op 30 en 31 augustus en 1 september kun je in Park 1943 al terecht om mee te helpen aan een gigantisch bouwwerk. Kunstenaar Frans van der Horst en zijn team van begeleiders hebben een mooi kunstwerk van bamboe gepland. Alle kinderen en volwassenen uit de wijk zijn welkom om mee te bouwen, zodat het kunstwerk op 2 september af en te zien is op het festival. Dit project is een samenwerking met Bouwkeet.

Meer informatie over het programma van Besouk vind je op Besoukdelfshaven.nl

Foto: Fleur Beerthuis