Buurtvader Mohamed werkt druk aan de leefbaarheid van zijn wijk

Elke week loopt buurtvader Mohamed el Youssoufi minimaal twee keer een rondje door de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken om te zorgen dat alles netjes is en de mensen zich goed gedragen. Al zes jaar helpt hij de Marokkaanse gemeenschap in zijn wijk als vrijwilliger. “Zaterdag huiswerkbegeleiding en helpen bij de GGD, sportenactiviteiten op zondag en daarna houden we voorlichtingsavonden over maatschappelijke thema’s.”

Tussen de feestvierende menigte stond buurtvader Mohamed el Youssoufi afgelopen zaterdag in Rotterdam om de Marokkaanse jongeren in goede banen te leiden. “Als ik rustig aan ze vraag om het netjes te houden, luisteren ze eigenlijk altijd wel naar me”, vertelt de buurtvader van Bospolder-Tussendijken, ook wel BoTu genoemd. “Veel van de jongeren die ik tegenkwam in de stad, zie ik in het weekend ook bij de activiteiten die ik als buurtvader organiseer.”

Een goede band heeft hij op weten te bouwen met de jongeren in zijn wijk, maar in principe kan iedereen uit de wijk bij hem terecht. “In het buurthuis hebben we op zaterdag huiswerkbegeleiding en helpen we de GGD. Op zondag organiseren we sportenactiviteiten en daarna houden we voorlichtingsavonden over maatschappelijke thema’s.”

Met jongeren praten we ook veel over drugs, zoals lachgas. Of de huidige discussie over shisha en of dat verboden moet worden.

De Rotterdamse buurtvader is er maar druk mee. Bij de GGD helpen hij en de andere buurtvaders door op zaterdag mensen naar de vaccinatielocatie in het wijkgebouw te leiden, maar ook door informatieflyers over corona uit te delen op de markt. “De sportactiviteiten organiseren we voor ouderen en jongeren. Er komt dan elke week een sportleraar naar het wijkgebouw die veel weet van boksen en daardoor mensen helpt actief te blijven.” Ook wordt er veel gevoetbald, zeker nu dat steeds populairder begint te worden.

De informatieavonden vindt buurtvader El Youssoufi van groot belang. “Voor elke voorlichtingsavond regelen we een spreker die gespecialiseerd is in het onderwerp. Afgelopen zondag kwam een pedagoog langs om met twintig ouders over het ouderschap te spreken. Wat voor moeder of vader wil je zijn?” Ook worden ouders geïnformeerd over de drugstrends die nu spelen, zodat zij goed op hun kinderen kunnen letten. “Met jongeren praten we ook veel over drugs, zoals lachgas. Of de huidige discussie over shisha en of dat verboden moet worden.”

Altijd al een betrokken Rotterdammer

In 2016 zijn de buurtvaders van Rotterdam officieel buurtvader geworden na een uitgebreide cursus van gemeente Rotterdam. “Dan krijg je uitleg over wat je wel en niet mag zeggen tegen mensen, wel en niet mag fotograferen en hoe je het best mensen aan kunt spreken.” Maar al ver voor 2016 was Mohamed el Youssoufi betrokken bij zijn wijk. “Ik organiseerde eens in de zes weken schoonmaakacties met buurtbewoners om al het afval in de wijk op te ruimen.”

Dat bleef niet onopgemerkt door de wijkmanager van Bospolder-Tussendijken, degene die El Youssoufi uiteindelijk vroeg buurtvader te worden. “Ik ben graag maatschappelijk betrokken, zeker als het om Rotterdam gaat, dus dat wilde ik natuurlijk wel.” ‘s Avonds lopen buurtvaders twee keer per week door de wijk om te kijken of de wijk netjes is. “Soms zie ik dat de afvalcontainers helemaal vol zijn en mensen het afval naast de container zetten, als niemand dat doorgeeft aan de wijkmanager, blijft het soms dagen liggen.”

El Youssoufi houdt zich buiten zijn buurtvaderschap ook bezig met de Marokkaanse ouderenbond, waar hij met ouderen in gesprek gaat over ouder worden en hoe ze kunnen zorgen dat ze in goede gezondheid blijven. En hij zit ook nog eens in de commissie van Huis Nederland die samenwerkt met het buurthuis van de wijk Middelland. “Ik houd me bezig met de begroting van het buurthuis en denk na over de activiteiten die we organiseren.”

Een inspiratie voor ieder

Hij staat in hoog aanzien onder de Marokkaanse gemeenschap in zijn buurt. Meermaals kloppen ouders bij hem aan met kinderen die hun school niet af hebben gemaakt en niet werken. Zij vragen zijn hulp. “Dan zeg ik tegen die jongere: ‘Het is niet erg dat je geen diploma hebt, dat is jouw keus, maar hoe ga je nu verder? Je spreekt goed Nederlands, ga werk zoeken.’ Vaak gaan ze daarna aan de slag als bijvoorbeeld klusjesman of magazijnmedewerker.”

Geregeld helpt hij jongeren bij het zoeken van zo’n baan. Zo heeft hij recent vijf vrouwen geholpen bij het vinden van werk. “Zij gaan nu langs de deuren om mensen te vertellen hoe ze hun energiekosten laag kunnen houden.” Hij is zelfs een keer met deze vrouwen op pad geweest om te kijken hoe het werk hen vergaat. “Ze maken echt verschil voor sommige mensen. Niet iedereen weet dat het niet handig is om in het hele huis de verwarming aan te zetten, terwijl je de hele dag alleen in de woonkamer zit. Je kunt iets voor iemand betekenen.”

Het mooist van buurtvader zijn is dat je echt een bijdrage kunt leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van Rotterdam

Alhoewel El Youssoufi buurtvader is voor de Marokkaanse gemeenschap, komen steeds meer mensen met een Arabische achtergrond terecht bij hem. “Veel Syrische vluchtelingen en Turkse mensen komen ook naar onze voorlichtingsavonden.” Ook inspireert hij steeds meer mensen om vrijwilligerswerk te doen, doordat ze hem als buurtvader aan het werk zien.

Kortom: Mohamed el Youssoufi is een echte Rotterdamse held. Hij inspireert de mensen om hem heen, houdt de wijk schoon en zorgt voor iedereen die zijn hulp hard nodig heeft. “Het mooist van buurtvader zijn is dat je echt een bijdrage kunt leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van Rotterdam. Met name in mijn prachtige wijk Bospolder-Tussendijken; BuTo.”

Bron: https://www.rijnmond.nl