
De Heilige van de Plastic Tas
Voordracht van Ernest van der Kwast tijdens de opening van de Bospoldervos 8 juli 2020
Als ik aan de plastic tas denk, zie ik mijn moeder op de zaterdagmarkt, haar handen afgekneld door talloze hengsels. Tasjes gevuld met tomaten, courgettes, paprika’s. Tasjes vol kaas, kibbeling en loempia’s. Tasjes aardbeien, ananassen, pruimen, kersen. Het gewicht van de boodschappen is bijna zwaarder dan de kleine Indiase vrouw, maar ze is ongelofelijk sterk. Elke zaterdag gaat ze om vier uur ’s middags naar de markt, wanneer de kooplui van hun groente en fruit af willen. Twintig mango’s voor vijf euro. Ze worden in twee plastic tassen gestort en mijn moeder loopt verder naar de volgende kraam.
Thuis worden de boodschappen in de koelkast of fruitschaal gelegd. De plastic tasjes gaan in een kast en worden hergebruikt als pedaalemmerzak, zadelhoes, douchekapje, huishoudfolie, slabbetje, afwashandschoenen, overschoenen, vogelverschrikker, lekkage-opvangemmer en vliegenmepper. Sommige mensen zijn creatief met kurk, mijn moeder is creatief met plastic. Ze heeft zelfs een keer een cadeau in een tasje van de markt ingepakt. Mijn broer was uitgenodigd voor een verjaardag en vroeg of mijn moeder geen inpakpapier had. ‘Dít is het inpakpapier,’ zei ze en wees op de mintgroene plastic tas die om het waterpistool voor de buurjongen gewikkeld zat.
Als het gaat om hergebruik, weet mijn moeder duizend-en-een verrassende toepassingen. Misschien waren mijn broers en ik wel ter wereld gekomen, omdat de plastic tas ook als condoom kan fungeren. Geen honderd procent garantie, maar die geeft Durex ook niet.
1 januari 2016 is de slechtste dag uit het leven van mijn moeder. Op die dag ging het verbod op gratis plastic tasjes in. Opeens kreeg ze nergens meer een tasje mee. Niet bij de kaasboer, niet bij de mangoverkoper, niet bij de vrouwen die vis verkochten. Het verbod moest het bewustzijn van consumenten vergroten én bijdragen aan duurzaam gedrag. Mijn moeder begreep er helemaal niets van. Als er één persoon duurzaam met plastic tasjes omging, was zij het wel. Nu moest ze vijfentwintig cent betalen voor een tasje. De eerste keer dat een marktkoopman die prijs noemde, werd hij nog net niet gewurgd met een plastic tasje. Moordwapen, ook dat kon het zijn.
Nadat mijn moeder was bekomen van de kortsluiting in haar hoofd, zag ze het potentieel van de plastic tas. Ieder tasje was vijfentwintig cent waard. Thuis begon ze haar kasten te doorzoeken en toen ze alle exemplaren had gevonden, liep ze de deur uit en struinde ze straten en parken af. Een goudzoeker in de stad. Wie haar in die periode over straat zag lopen, zag een enorme wolk van tasjes. Mijn moeder, de Heilige van de Plastic Tas.
Ons huis veranderde in een plasticsoep die de Stille Oceaan doet verbleken, maar mijn moeder waande zich steeds rijker. Misschien hoopte ze stiekem de allereerste plastic tasjes-miljonair te worden. Tien tasjes waren 2,50 euro. Honderd tasjes 25 euro. Tienduizend tasjes 2500 euro. Toen ik ooit klaagde over de rotzooi bij mijn ouders thuis, schudde mijn moeder verwoed haar hoofd. ‘Dit is geen rotzooi. Dit is je erfenis.
Als ik aan de plastic tas denk, zie ik mijn moeder te midden van wolken van polyethyleen, en zie ik ook vele andere vrouwen in de stad. Hun handen gebonden in hengsels, hun ruggen gebogen van de boodschappen. Ze lopen met kleine pasjes over straat, zeulen niet alleen groente en fruit mee, maar ook de last van hun leven, hun gezin, hun kinderen. Als ze nu over de Schiedamseweg schuifelen en omhoogkijken, zien ze een beeld dat is opgericht voor hen. Florentijn Hofman brengt met zijn Bospoldervos een ode aan de plastic tas. Hij meet maar liefst vier meter bij viereneenhalve meter. De eerste keer dat mijn moeder voor het beeld stond, zag ze de vos niet. Ze zag alleen de tas.
‘Welke vos?’ zei ze, terwijl ze naar de plastic tas bleef kijken.
Sommige mensen lopen naar Santiago de Compostella, andere gaan naar Bodghaya, Mekka of Graceland. Mijn moeders levenslange bedevaart had haar naar Delfshaven geleid. Ik zag een traan over haar wang rollen. Haar lippen bewogen, en ik verwachtte dat ze iets zou prevelen als: ‘Nu kan ik sterven.’ Maar mijn moeder zei: ‘Ik wil die tas.’
‘Er zit niets in,’ probeerde ik. Maar dat maakte haar niet uit. Het ging haar om de tas. De tas der tassen. De tas die alle andere tassen overbodig maakt.
Open Oproep 2023: de eerste goedgekeurde projecten!
BoTu bruist van het initiatief! Daarom organiseren we ook dit jaar weer een Open Oproep BoTu. We roepen bewoners, ondernemers en organisaties op om met goede plannen voor de wijk te komen.
Stem op Yamina!
Yamina Ayadi (39) moeder van drie kinderen uit Delfshaven is (naast twee andere kandidaten) genomineerd voor beste sociaal werker van Nederland. Het verhaal van Yamina is bijzonder. Vanuit een burn out als thuisblijfmoeder geactiveerd door het veerkrachtprogramma BoTu 2028 heeft zij de opleiding tot sociaal werker gevolgd via haar werkgever Team Toekomst.
Uitnodiging Herdenking Vergeten Bombardement
De werkgroep Herdenking Vergeten Bombardement nodigt u uit om op vrijdag 31 maart deze verschrikkelijke gebeurtenis te herdenken. Vanaf 12:00 uur ontvangen we u met een kopje koffie of thee in de bibliotheek.
In armste wijken worstelen ze met de kou: ‘Mijn uitkering gaat niet omhoog, maar de prijzen wel’
Bewoners van de armste wijken van Rotterdam worstelen met de kou en de energierekening. Ze kunnen zich warmen in wijkgebouwen. Voorlopig, want ook daar vrezen ze de oplopende stookkosten.
De lessen van BoTu: samenwerken aan social impact bij binnenstedelijke fysieke opgaven
Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling gaat om veel meer dan alleen stenen stapelen. Het creëren van maatschappelijke impact is minstens zo belangrijk. Maar hoe dan? In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken wordt de koppeling expliciet gelegd. Linda Zuijderwijk zet de eerste lessen voor gebiedsontwikkelaars op een rij, aan de hand van twee projecten.
Buurtvader Mohamed werkt druk aan de leefbaarheid van zijn wijk
Elke week loopt buurtvader Mohamed el Youssoufi minimaal twee keer een rondje door de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken om te zorgen dat alles netjes is en de mensen zich goed gedragen. Al zes jaar helpt hij de Marokkaanse gemeenschap in zijn wijk als vrijwilliger.
Bewoners en ondernemers uit BoTu halen Europese subsidie binnen
Halverwege 2022 trokken Melva Rosaria, Gabriel Gomes Barros en Dirck Slabbekoorn, twee bewoners en één ondernemer uit Bospolder-Tussendijken (BoTu), enigszins gespannen richting het Stadhuis om voor de Rotterdamse adviesgroep van Kansen voor West (Europees stimuleringsprogramma) te pitchen.
Samen warm de winter door
Met de komst van de herfst zakken de temperaturen en dan doen de stijgende energieprijzen extra pijn. Energiewijk BoTu organiseert op 17 oktober een energieplein om bewoners van Bospolder-Tussendijken te helpen de winter door te komen.
BoTu Bruist 2022
Vrijdag 24 juni ontmoeten we je graag in en rond Park 1943 tussen 10.00 tot 17.00 uur. Een dag in het teken van community building door en voor iedereen die de wijk maakt! Met ontmoetingen om buurtinitiatieven te koppelen, ideeën en inspiratie te delen of zelf in actie te komen.
BoTu in het nieuws
Bospolder-Tussendijken In de multiculturele wijk Bospolder-Tussendijken mogen bewoners beslissen waar gemeentelijk geld naartoe gaat. NRC keek een avond mee bij het maken van de begroting. „Nee, dit gaat écht niet werken.”