David, een maker in de maak  

Stoere gebouwen, prachtig uitzicht over het water en de voedseltuin. Je merkt het aan alles: M4H is een broedplaats voor creativiteit. Tussen al die nieuwe dynamiek en bedrijvigheid spreken we David uit Bospolder-Tussendijken. Hij heeft een werkervaringsplek bij Ebami Tom, een jonge ondernemende architect die met zijn bedrijf FairDesignPlein/Madein4Havens deel uitmaakt van het netwerk West Practice.

West Practice is een initiatief om een verbinding te maken tussen Bospolder-Tussendijken en Merwe-Vierhavens (M4H). En dat is nodig. Met maar dertien banen per honderd inwoners is het geen verrassing dat veel van hen zonder werk zitten. Binnen het netwerk van West Practice kunnen mensen hun eigen route van wijk naar werk uitstippelen, door wijkleerroutes te volgen. Bij innovatieve bedrijven in de wijk kunnen mensen – van jong tot oud – cursussen, workshops, stages, werkervaringstrajecten en banen vinden. David doorloopt zo’n route. Bevlogen vertelt hij zijn verhaal en legt ondertussen ook uit hoe de laser- en 3d-printers werken, in het lab van Madein4Havens. Hoe kwam David op deze plek terecht?

Ervaringen een plek geven

‘Vorig jaar kwam ik met stichting Ontmoeting in contact. Vanaf dat moment is mijn herstel van een moeilijke periode begonnen.’ Hoe dan? ‘Ik kreeg psychische hulp om mijn verleden te kunnen verwerken. Ontmoeting hielp ook bij het vinden van een kamer en een zinvolle dagbesteding. Ze vroegen of ik interesse had om mijn levensverhaal te vertellen bij Straatwandelingen. Achteraf bleek dat een vorm van zelftherapie en ik kon beschadigingen die ik eerder in mijn leven heb opgelopen eindelijk een plek geven.’

Leerroute

David vertelt verder over hoe hij de route in de wijk vervolgde: ‘Ik werd in contact gebracht met Schiezicht waar ik als schoonmaker begon. Dat groeide uit tot een rol als gastheer en kok. Heel leuk om te doen! Maar mijn grote droom is om als dtp’er en vormgever aan de slag te gaan. Bij De Hoop, afkickkliniek, heb ik eerder al een grafische opleiding gevolgd en deed klussen als dtp’er. Daarna volgde ik het Grafisch Lyceum en moest een werkervaringsplek vinden. Dat lukte helaas niet, waardoor ik met de opleiding moest stoppen. Nog steeds zoek ik naar de juiste plek, zodat ik die opleiding kan afmaken.’

Re-integratie

‘Bij Ebami Tom deed een groep studenten onderzoek naar re-integratie van langdurig werklozen. Vanuit mijn ervaring kon ik daarover meepraten, want ik loop al lang tegen allerlei dingen aan. Zo kon ik eerder aan de slag bij Studio Delfshaven, alleen heb ik geen eigen computer. Ook deed ik een korte opleiding met baangarantie, maar dat bleek een wassen neus. Een re-integratie traject kost enorm veel geld. Als er echt naar mensen geluisterd wordt, kan er veel geld worden bespaard. Het liefst maak ik mijn opleiding af, dat zeg ik al heel lang. Maar gelukkig kan ik inmiddels mijn ervaringen en ideeën inzetten als ervaringsdeskundige.’

Verder helpen

Heb je nu de juiste plek gevonden? ‘Het lijkt er wel op. Ik werk met een laserprinter en over een tijdje ook met de 3-d printer. Af en toe ontwerp ik een logo. Binnenkort komt iemand van het grafisch lyceum hier workshops geven, dan kan ik meedoen. Ik hoorde laatst dat Ebami mij echt niet kwijt wil. Dat was goed om te horen. Stap voor stap kom ik dus steeds dichterbij de werkervaringsplek die ik al lang voor ogen heb. Een plek waar ik met Illustrator en Indesign aan de slag kan en met mensen die er zijn om mij weer een beetje verder te helpen.’

Met dank aan Marc van Naamen voor zijn medewerking.