
Fotocredits Stichting Wijkcollectie
GEMEENSCHAPSVEERKRACHT TIJDENS DE CORONACRISIS
Vijf inzichten uit Bospolder-Tussendijken
September 2021
‘Never waste a good crisis’. Aan het begin van de eerste lockdown ontstonden in
de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken (BoTu) opvallend snel talrijke initiatieven om buurtbewoners in nood door de COVID-19 crisis te helpen. Hoe kwam die kracht in de wijk zo snel van de grond?
In opdracht van de gemeente onderzoekt Veldacademie in een meerjarige monitor de gemeenschapsveerkracht in Bospolder en Tussendijken. In 2018 lanceert de gemeente samen met bewoners en andere partijen het programma Veerkrachtig BoTu 2028. Centraal in de aanpak staat werken vanuit de kracht van de wijk en haar bewoners, het versterken van sociale netwerken en het verbinden van formele en informele actoren. De plotselinge komst van het coronavirus en de daar op volgende lockdown deed een beroep op de buurtgemeenschap om haar veerkracht te tonen.
Talrijke initiatieven komen van de grond
De gevolgen van de coronacrisis op het dagelijks leven in Bospolder-Tussendijken bleken al aan het begin van de lockdown groot. De hulpvragen van de wijkbewoners vermenigvuldigden en werden urgenter. Gelukkig komt de wijk snel in beweging om buurtbewoners in nood te helpen. Er wordt o.a. een telefonische hulplijn ingericht, boodschappen en maaltijden worden bezorgd, er komt een weggeefwinkel en meer dan 1000 laptops worden geregeld voor kinderen die zelf niet beschikken over de juiste middelen om thuisonderwijs te volgen.
Hoe kwamen deze lokale initiatieven zo snel tot stand?
De Veldacademie onderzocht dit in de wijk. Hun vijf belangrijkste inzichten:
- Bestaande netwerken
Een sterk netwerk is essentieel voor een gemeenschap om krachtig te kunnen handelen. Eerdere samenwerking blijkt een goede basis om daadwerkelijk snel met elkaar in actie te komen.
- Samenwerking tussen informele en formele actoren
Het waren met name bestaande, lokale initiatiefnemers die als eerste in actie kwamen. Zij benaderden vervolgens de formele partijen om samen te werken. Juist het bundelen van krachten leidde tot snel en effectief handelen.
- Flexibiliteit in rollen
Verschillende actoren toonden tijdens de lockdown flexibiliteit in de rol die zij in de wijk vervulden. Traditionele rollen werden losgelaten en mensen pakten nieuwe verantwoordelijkheden op. Dit zorgde voor laagdrempelige en snelle toegang tot onder meer financiële middelen en logistieke ondersteuning. Met name een groot gevoel van noodzaak stimuleerde deze rolverandering.
- Locatiespecifiek beleid
Het crisisbeleid in BoTu volgde het nationale beleid van de overheid, wat in diverse gevallen het vermogen van de wijk om veerkrachtig te handelen beperkte. In naleving van de coronamaatregelen werden ontmoetingsplekken gesloten, terwijl deze plekken van grote betekenis zijn in deze buurt.
- Communicatie
Tijdens de crisis ontstond er met Delfshaven Helpt heel snel een community platform waar ideeën, vragen en acties samen kwamen. Dit bleek essentieel te zijn voor een snelle en gecoördineerde uitvoering.
Wat betekenen deze inzichten voor een verdere aanpak?
Of en in hoeverre de inzichten uit de coronacrisis leiden tot structurele veranderingen in de wijk zal in de toekomst moeten blijken. Hiervoor zal de monitor Veerkracht in BoTu, onderdeel van het 10-jarig programma Veerkrachtig BoTu 2028, de ontwikkeling van gemeenschapsveerkracht in de komende jaren blijven volgen. Lees hier het volledige rapport.
Praat mee tijdens het kennisatelier
Op donderdag 7 oktober van 9:30 – 11:00 uur praten we verder over de bevindingen in het kennisatelier BoTu: gemeenschapsveerkracht tijdens de coronacrisis.
Het kennisatelier gaat over handelingsperspectieven voor beleidsmakers en gebiedsmedewerkers gericht op veerkrachtige wijkontwikkeling.
Het versterken van de responsieve rol van de overheid staat hierbij centraal.
Locatie volgt. Meld je aan door te mailen naar marthe@veldacademie.nl.

Tekening: studio NadiaNena
Uitnodiging Herdenking Vergeten Bombardement
De werkgroep Herdenking Vergeten Bombardement nodigt u uit om op vrijdag 31 maart deze verschrikkelijke gebeurtenis te herdenken. Vanaf 12:00 uur ontvangen we u met een kopje koffie of thee in de bibliotheek.
In armste wijken worstelen ze met de kou: ‘Mijn uitkering gaat niet omhoog, maar de prijzen wel’
Bewoners van de armste wijken van Rotterdam worstelen met de kou en de energierekening. Ze kunnen zich warmen in wijkgebouwen. Voorlopig, want ook daar vrezen ze de oplopende stookkosten.
De lessen van BoTu: samenwerken aan social impact bij binnenstedelijke fysieke opgaven
Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling gaat om veel meer dan alleen stenen stapelen. Het creëren van maatschappelijke impact is minstens zo belangrijk. Maar hoe dan? In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken wordt de koppeling expliciet gelegd. Linda Zuijderwijk zet de eerste lessen voor gebiedsontwikkelaars op een rij, aan de hand van twee projecten.
Buurtvader Mohamed werkt druk aan de leefbaarheid van zijn wijk
Elke week loopt buurtvader Mohamed el Youssoufi minimaal twee keer een rondje door de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken om te zorgen dat alles netjes is en de mensen zich goed gedragen. Al zes jaar helpt hij de Marokkaanse gemeenschap in zijn wijk als vrijwilliger.
Bewoners en ondernemers uit BoTu halen Europese subsidie binnen
Halverwege 2022 trokken Melva Rosaria, Gabriel Gomes Barros en Dirck Slabbekoorn, twee bewoners en één ondernemer uit Bospolder-Tussendijken (BoTu), enigszins gespannen richting het Stadhuis om voor de Rotterdamse adviesgroep van Kansen voor West (Europees stimuleringsprogramma) te pitchen.
Samen warm de winter door
Met de komst van de herfst zakken de temperaturen en dan doen de stijgende energieprijzen extra pijn. Energiewijk BoTu organiseert op 17 oktober een energieplein om bewoners van Bospolder-Tussendijken te helpen de winter door te komen.
BoTu Bruist 2022
Vrijdag 24 juni ontmoeten we je graag in en rond Park 1943 tussen 10.00 tot 17.00 uur. Een dag in het teken van community building door en voor iedereen die de wijk maakt! Met ontmoetingen om buurtinitiatieven te koppelen, ideeën en inspiratie te delen of zelf in actie te komen.
BoTu in het nieuws
Bospolder-Tussendijken In de multiculturele wijk Bospolder-Tussendijken mogen bewoners beslissen waar gemeentelijk geld naartoe gaat. NRC keek een avond mee bij het maken van de begroting. „Nee, dit gaat écht niet werken.”
Wijkaanpak: professionals maken het verschil door hun contact met burgers
Op 24 mei jl verscheen er een artikel op zorgenwelzijn.nl van redacteur Carolien Stam. Het artikel vertelt over het manifest voor een succesvolle wijkaanpak, dat op initiatief van het Landelijk Platform Buurt- en wijkgericht werken (LPB) en het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) is opgesteld. BoTu wordt door Matthijs Uyterlinde, onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut en één van de schrijvers van het manifest, als voorbeeld genoemd.
BoTu Talks: Wijkraad BoTu-Spangen
Op 16 maart mogen we stemmen voor de Wijkraad. In BoTu-Spangen hebben maar liefst 33 kandidaten zich aangemeld! Wie zijn deze bewoners eigenlijk? En wat vinden zij belangrijk voor de wijk? Dat hoor je in de nieuw talkshow: BoTu Talks!