Kledingbank Tussendijken

Net over de grens van het Coolhaveneiland is Past gehuisvest. In deze vintage-kledingzaak vinden we naast tweedehands pareltjes ook Stichting Kledingbank Rotterdam. Deze stichting voorzag afgelopen jaar ruim 3600 mensen van een winter,- of zomer-garderobe.

Al deze mensen kwamen langs bij de winkel aan de Oostkousdijk, om hier broeken, truien, jassen en rokken uit te zoeken. Dat deden ze tussen betalende bezoekers, want Past functioneert ook als vintage-winkel met een uitgebreid aanbod aan tweedehands kleding voor leuke prijzen. Hierdoor is de drempel tot gebruikmaken van de kledingbank een stuk lager. “’Het staat natuurlijk niet sexy als je zegt dat je kleding gaat halen bij de Kledingbank. Dan zeg je liever dat je iets gevonden hebt bij Past.” verteld voorzitter Mary Olman: “ Of je nu met een verwijzing komt of vintage komt kopen, je staat gewoon naast elkaar uit te zoeken”.

Bezoekers zijn mensen die zelf tijdelijk niet de financiële middelen hebben om zichzelf, of hun kinderen, te voorzien van kleding. Ze komen bij de bank terecht via verwijzing. Die verwijzing kan komen via een maatschappelijke organisatie, zoals onder andere Stichting Pluspunt en Pameijer, maar ook via de huisarts, basisschool of kerk. Naast verwijzen wordt er ook met deze instellingen samengewerkt: “We hebben vrij veel babykleding, een gedeelte hiervan gaan cliënten van zorginstelling Middin bij wijze van dagbesteding sorteren en verkopen. Op deze manier steunen wij hen, en met de opbrengst van de verkoop steunen zij ons.” Mary hoopt op meer van deze soort samenwerkingen in de toekomst, met andere maatschappelijke initiatieven, maar ook met het bedrijfsleven, waar maatschappelijkondernemen een steeds grotere rol gaat spelen.

In de winkel én in naastgelegen sorteercentrum werken alleen vrijwilligers. Deze enthousiaste en diverse groep sorteert en verkoopt de kleding die via donaties binnenkomt. Die donaties komen overal vandaan: afgelopen maand werden na een oproep op Facebook en samenwerking met RTV Rijnmond (met name weerman Ed Aldus), winterjassen per post verstuurd vanuit het hele land. Verder komt kleding van dames en heren die hun kledingkast opschonen en doneren kleding,- en winkels zoals Bever, Conceptstore Rumours en Silhouette restpartijen. “Kledingbedrijven brengen veel restpartijen naar de shredder, dat is enorm zonde. Veel kleding kunnen we heel goed hier gebruiken!”, aldus Mary. Alle kleding is welkom, net als schoenen, jassen en tassen. Ook kan de stichting altijd vrijwilligers gebruiken, in het sorteercentrum, maar ook in de winkel. Voelt u zich geroepen? Aanmelden kan via www.kledingbank-rotterdam.nl, of loop even binnen in de winkel (en wie weet komt u wel een vintage juweeltje tegen).

Gemeenschapsveerkracht tijdens de coronacrisis

Gemeenschapsveerkracht tijdens de coronacrisis

‘Never waste a good crisis’. Aan het begin van de eerste lockdown ontstonden in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken (BoTu) opvallend snel talrijke initiatieven om buurtbewoners in nood door de COVID-19 crisis te helpen. Hoe kwam die kracht in de wijk zo snel van de grond?

BOTU INITIATIEVEN GEZOCHT!

BOTU INITIATIEVEN GEZOCHT!

Heb jij een idee voor bewoners van Bospolder-Tussendijken, maar geen budget? De Gemeente Rotterdam helpt je graag verder! Het programma Veerkrachtig BoTu 2028 heeft een jaarlijks budget voor initiatieven uit de wijk. Dit budget is beschikbaar voor initiatieven rondom de volgende thema’s:

Het vergeten bombardement

Het vergeten bombardement

Een ooggetuigenverslag van Martin Landman over het geallieerde vergissingsbombardement op 31 maart 1943, het vergeten bombardement.

Vergissingsbombardement Bospolder – Tussendijken

Vergissingsbombardement Bospolder – Tussendijken

Op 31 maart 1943 werd de wijk Tussendijken per ongeluk door de geallieerden gebombardeerd. Het vergissingsmbardement maakte dat 13.000 mensen dakloos werden, maar kreeg na de oorlog nauwelijks aandacht. Het heet daarom het Vergeten Bombardement. De wederopbouw uit het gebied lijkt minstens zo vergeten.

Onderteken de afspraken – en vertel waarom

Onderteken de afspraken – en vertel waarom

In de samenwerkingsovereenkomst (‘SOK’) spreken we af hoe we de komende jaren samenwerken. Beter voor BoTu en beter voor het milieu! Iedereen die wil, kan die afspraken ondertekenen. Doe je mee? Zo doe je dat.

Energiedoelen behalen door te *doen*

Energiedoelen behalen door te *doen*

In onze wijk werken we aan een overgang naar duurzame energie die ook iets oplevert voor bewoners van BoTu. In de SOK (samenwerkingsovereenkomst) staan afspraken over hoe we dat doen. We beginnen met vijf projecten. Dat worden er meer. Iedereen kan een project starten.

Energie in en met de wijk

Energie in en met de wijk

Beter voor BoTu en beter voor het milieu. Met zijn allen willen we de overgang naar duurzame energie steeds makkelijker en betaalbaar maken voor alle bewoners van Bospolder Tussendijken. In de samenwerkingsovereenkomst (‘SOK’) spreken we af hoe we de komende jaren samenwerken.

Bosbode. Nieuws uit Bospolder.

Bosbode. Nieuws uit Bospolder.

Bosbode is een uitgave van bewoners van Bospolder en wordt ondersteund door de gemeente Rotterdam. Ook bijdragen aan de Bosbode? Laat van je horen en stuur een mail naar bosbodebuurtnieuws@gmail.com.

Naar een nieuw Hart van BoTu

Naar een nieuw Hart van BoTu

Het Visserijplein, Pier 80 en Park 1943. Belangrijke plekken voor onze wijk, daarom ook wel het Hart van BoTu genoemd. Het plein is op marktdagen een bruisende plek vol activiteit en mensen, maar de rest van de week een grote lege vlakte. De gemeente Rotterdam wil daarom aan de slag met het plein. Er moeten o.a. betaalbare woningen komen, en een nieuwe sporthal. Pier 80 moet blijven, en de markt natuurlijk ook!