Kledingbank Tussendijken
Net over de grens van het Coolhaveneiland is Past gehuisvest. In deze vintage-kledingzaak vinden we naast tweedehands pareltjes ook Stichting Kledingbank Rotterdam. Deze stichting voorzag afgelopen jaar ruim 3600 mensen van een winter,- of zomer-garderobe.
Al deze mensen kwamen langs bij de winkel aan de Oostkousdijk, om hier broeken, truien, jassen en rokken uit te zoeken. Dat deden ze tussen betalende bezoekers, want Past functioneert ook als vintage-winkel met een uitgebreid aanbod aan tweedehands kleding voor leuke prijzen. Hierdoor is de drempel tot gebruikmaken van de kledingbank een stuk lager. “’Het staat natuurlijk niet sexy als je zegt dat je kleding gaat halen bij de Kledingbank. Dan zeg je liever dat je iets gevonden hebt bij Past.” verteld voorzitter Mary Olman: “ Of je nu met een verwijzing komt of vintage komt kopen, je staat gewoon naast elkaar uit te zoeken”.



Bezoekers zijn mensen die zelf tijdelijk niet de financiële middelen hebben om zichzelf, of hun kinderen, te voorzien van kleding. Ze komen bij de bank terecht via verwijzing. Die verwijzing kan komen via een maatschappelijke organisatie, zoals onder andere Stichting Pluspunt en Pameijer, maar ook via de huisarts, basisschool of kerk. Naast verwijzen wordt er ook met deze instellingen samengewerkt: “We hebben vrij veel babykleding, een gedeelte hiervan gaan cliënten van zorginstelling Middin bij wijze van dagbesteding sorteren en verkopen. Op deze manier steunen wij hen, en met de opbrengst van de verkoop steunen zij ons.” Mary hoopt op meer van deze soort samenwerkingen in de toekomst, met andere maatschappelijke initiatieven, maar ook met het bedrijfsleven, waar maatschappelijkondernemen een steeds grotere rol gaat spelen.
In de winkel én in naastgelegen sorteercentrum werken alleen vrijwilligers. Deze enthousiaste en diverse groep sorteert en verkoopt de kleding die via donaties binnenkomt. Die donaties komen overal vandaan: afgelopen maand werden na een oproep op Facebook en samenwerking met RTV Rijnmond (met name weerman Ed Aldus), winterjassen per post verstuurd vanuit het hele land. Verder komt kleding van dames en heren die hun kledingkast opschonen en doneren kleding,- en winkels zoals Bever, Conceptstore Rumours en Silhouette restpartijen. “Kledingbedrijven brengen veel restpartijen naar de shredder, dat is enorm zonde. Veel kleding kunnen we heel goed hier gebruiken!”, aldus Mary. Alle kleding is welkom, net als schoenen, jassen en tassen. Ook kan de stichting altijd vrijwilligers gebruiken, in het sorteercentrum, maar ook in de winkel. Voelt u zich geroepen? Aanmelden kan via www.kledingbank-rotterdam.nl, of loop even binnen in de winkel (en wie weet komt u wel een vintage juweeltje tegen).
Uitnodiging Herdenking Vergeten Bombardement
De werkgroep Herdenking Vergeten Bombardement nodigt u uit om op vrijdag 31 maart deze verschrikkelijke gebeurtenis te herdenken. Vanaf 12:00 uur ontvangen we u met een kopje koffie of thee in de bibliotheek.
In armste wijken worstelen ze met de kou: ‘Mijn uitkering gaat niet omhoog, maar de prijzen wel’
Bewoners van de armste wijken van Rotterdam worstelen met de kou en de energierekening. Ze kunnen zich warmen in wijkgebouwen. Voorlopig, want ook daar vrezen ze de oplopende stookkosten.
De lessen van BoTu: samenwerken aan social impact bij binnenstedelijke fysieke opgaven
Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling gaat om veel meer dan alleen stenen stapelen. Het creëren van maatschappelijke impact is minstens zo belangrijk. Maar hoe dan? In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken wordt de koppeling expliciet gelegd. Linda Zuijderwijk zet de eerste lessen voor gebiedsontwikkelaars op een rij, aan de hand van twee projecten.
Buurtvader Mohamed werkt druk aan de leefbaarheid van zijn wijk
Elke week loopt buurtvader Mohamed el Youssoufi minimaal twee keer een rondje door de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken om te zorgen dat alles netjes is en de mensen zich goed gedragen. Al zes jaar helpt hij de Marokkaanse gemeenschap in zijn wijk als vrijwilliger.
Bewoners en ondernemers uit BoTu halen Europese subsidie binnen
Halverwege 2022 trokken Melva Rosaria, Gabriel Gomes Barros en Dirck Slabbekoorn, twee bewoners en één ondernemer uit Bospolder-Tussendijken (BoTu), enigszins gespannen richting het Stadhuis om voor de Rotterdamse adviesgroep van Kansen voor West (Europees stimuleringsprogramma) te pitchen.
Samen warm de winter door
Met de komst van de herfst zakken de temperaturen en dan doen de stijgende energieprijzen extra pijn. Energiewijk BoTu organiseert op 17 oktober een energieplein om bewoners van Bospolder-Tussendijken te helpen de winter door te komen.
BoTu Bruist 2022
Vrijdag 24 juni ontmoeten we je graag in en rond Park 1943 tussen 10.00 tot 17.00 uur. Een dag in het teken van community building door en voor iedereen die de wijk maakt! Met ontmoetingen om buurtinitiatieven te koppelen, ideeën en inspiratie te delen of zelf in actie te komen.
BoTu in het nieuws
Bospolder-Tussendijken In de multiculturele wijk Bospolder-Tussendijken mogen bewoners beslissen waar gemeentelijk geld naartoe gaat. NRC keek een avond mee bij het maken van de begroting. „Nee, dit gaat écht niet werken.”
Wijkaanpak: professionals maken het verschil door hun contact met burgers
Op 24 mei jl verscheen er een artikel op zorgenwelzijn.nl van redacteur Carolien Stam. Het artikel vertelt over het manifest voor een succesvolle wijkaanpak, dat op initiatief van het Landelijk Platform Buurt- en wijkgericht werken (LPB) en het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) is opgesteld. BoTu wordt door Matthijs Uyterlinde, onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut en één van de schrijvers van het manifest, als voorbeeld genoemd.
BoTu Talks: Wijkraad BoTu-Spangen
Op 16 maart mogen we stemmen voor de Wijkraad. In BoTu-Spangen hebben maar liefst 33 kandidaten zich aangemeld! Wie zijn deze bewoners eigenlijk? En wat vinden zij belangrijk voor de wijk? Dat hoor je in de nieuw talkshow: BoTu Talks!