Kledingbank Tussendijken

Net over de grens van het Coolhaveneiland is Past gehuisvest. In deze vintage-kledingzaak vinden we naast tweedehands pareltjes ook Stichting Kledingbank Rotterdam. Deze stichting voorzag afgelopen jaar ruim 3600 mensen van een winter,- of zomer-garderobe.

Al deze mensen kwamen langs bij de winkel aan de Oostkousdijk, om hier broeken, truien, jassen en rokken uit te zoeken. Dat deden ze tussen betalende bezoekers, want Past functioneert ook als vintage-winkel met een uitgebreid aanbod aan tweedehands kleding voor leuke prijzen. Hierdoor is de drempel tot gebruikmaken van de kledingbank een stuk lager. “’Het staat natuurlijk niet sexy als je zegt dat je kleding gaat halen bij de Kledingbank. Dan zeg je liever dat je iets gevonden hebt bij Past.” verteld voorzitter Mary Olman: “ Of je nu met een verwijzing komt of vintage komt kopen, je staat gewoon naast elkaar uit te zoeken”.

Bezoekers zijn mensen die zelf tijdelijk niet de financiële middelen hebben om zichzelf, of hun kinderen, te voorzien van kleding. Ze komen bij de bank terecht via verwijzing. Die verwijzing kan komen via een maatschappelijke organisatie, zoals onder andere Stichting Pluspunt en Pameijer, maar ook via de huisarts, basisschool of kerk. Naast verwijzen wordt er ook met deze instellingen samengewerkt: “We hebben vrij veel babykleding, een gedeelte hiervan gaan cliënten van zorginstelling Middin bij wijze van dagbesteding sorteren en verkopen. Op deze manier steunen wij hen, en met de opbrengst van de verkoop steunen zij ons.” Mary hoopt op meer van deze soort samenwerkingen in de toekomst, met andere maatschappelijke initiatieven, maar ook met het bedrijfsleven, waar maatschappelijkondernemen een steeds grotere rol gaat spelen.

In de winkel én in naastgelegen sorteercentrum werken alleen vrijwilligers. Deze enthousiaste en diverse groep sorteert en verkoopt de kleding die via donaties binnenkomt. Die donaties komen overal vandaan: afgelopen maand werden na een oproep op Facebook en samenwerking met RTV Rijnmond (met name weerman Ed Aldus), winterjassen per post verstuurd vanuit het hele land. Verder komt kleding van dames en heren die hun kledingkast opschonen en doneren kleding,- en winkels zoals Bever, Conceptstore Rumours en Silhouette restpartijen. “Kledingbedrijven brengen veel restpartijen naar de shredder, dat is enorm zonde. Veel kleding kunnen we heel goed hier gebruiken!”, aldus Mary. Alle kleding is welkom, net als schoenen, jassen en tassen. Ook kan de stichting altijd vrijwilligers gebruiken, in het sorteercentrum, maar ook in de winkel. Voelt u zich geroepen? Aanmelden kan via www.kledingbank-rotterdam.nl, of loop even binnen in de winkel (en wie weet komt u wel een vintage juweeltje tegen).

4,9 miljoen subsidie voor aardgasvrij Bospolder-Tussendijken

4,9 miljoen subsidie voor aardgasvrij Bospolder-Tussendijken

De gemeente Rotterdam ontvangt van het Rijk een subsidie van 4,9 miljoen euro voor de gebiedsaanpak aardgasvrij Bospolder-Tussendijken. Dit is vandaag bekend geworden. Een deel van het geldbedrag gebruikt de gemeente voor een financieel aanbod aan eigenaar-bewoners voor de aansluiting van stadsverwarming in hun woning.

Winnaar ontwerpwedstrijd Visserijplein

Winnaar ontwerpwedstrijd Visserijplein

Ontwerper Guillem Colomer Fontanet won recent de ontwerpwedstrijd Europan met zijn plan voor het Visserijplein, genaamd ‘Rambla + Kapsalon’. Hij werkt bijna uitsluitend in zijn wijk Rotterdam-West en dat is geen toeval: zijn ontwerpen komen niet tot stand zonder de gemeenschap. 

De Heilige van de Plastic Tas

De Heilige van de Plastic Tas

Voordracht van Ernest van der Kwast tijdens de opening van de Bospoldervos 8 juli 2020. Als ik aan de plastic tas denk, zie ik mijn moeder op de zaterdagmarkt, haar handen afgekneld door talloze hengsels. Tasjes gevuld met tomaten, courgettes, paprika’s. Tasjes vol kaas, kibbeling en loempia’s.

Werk in de energietransitie

Werk in de energietransitie

Steeds meer mensen stappen over op duurzame energie.  Ze vervangen hun verlichting, isoleren hun woning, leggen hun daken vol met zonnepanelen,

Wil jij ook luchtpost ontvangen?

Wil jij ook luchtpost ontvangen?

Als je je hebt aangemeld ontvang je per post een envelop met (verrassing!) en vraagt Hieke jou een korte reactie terug te sturen.

Jaap de jobhunter

Jaap de jobhunter

Jaap de Neef is jobhunter en jobcoach voor BoTu. Elke maandag is hij te vinden in Jong Delfshaven waar hij werkt als bemiddelaar en adviseur voor mensen met een bijstandsuitkering.

BoTu Community

BoTu Community

Hoe wordt BoTu een levendige en veerkrachtige wijk? In BoTu werken we aan het versterken van de gemeenschap, ook wel Community Building genoemd.