31 oktober: Rotterdamse trots tegen de gevel

Het is zover. Op 31 oktober is de feestelijke opening van tien nieuwe kunstwerken op gevellijsten in de wijk van het project Geveltrots. Voor de opening is iedereen van harte uitgenodigd.

De opening van Geveltrots stond aanvankelijk gepland in mei. Door technische tegenslagen werd de opening uitgesteld. Gelukkig zijn de tegenslagen overwonnen en hangen er nu tien nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte. En dat is uiteraard reden voor een feestje. Lotti Hesper en Lisa van Noorden zijn de initiators van het project. Hesper: ‘De kunstwerken hangen, daar ben ik echt heel blij mee. Ik ben tweeëneenhalf jaar bezig geweest met dit project. Het is nog wat onwerkelijk. Het voelt eigenlijk wel als een overwinning dat iedereen in de wijk het resultaat nu met eigen ogen kan zien. Bospolder-Tussendijken is weer een beetje mooier geworden.’ Van Noorden vult aan: ‘Het thema van Geveltrots is trots op de wijk en dat ben ik zelf ook. Met name dat elke Rotterdamse creatief evenveel kans had om zijn of haar werk in de openbare ruimte terug te zien.’

Kunstwedstrijd

Eind vorig jaar stuurden 104 Rotterdamse kunstenaars en illustratoren een ontwerp in voor kunstwedstrijd Geveltrots. Daaruit werd een publieksfavoriet gekozen door meer dan 3000 online stemmers. De andere acht ontwerpen zijn gekozen door een selectiecommissie. Tot slot werd er nog een extra lijst van kunst voorzien. Samen dus goed voor tien nieuwe kunstwerken in de wijk. De selectiecommissie bestond uit afgevaardigden van Havensteder, Gemeente Rotterdam, het Centrum Beeldende Kunst, bewoners en ondernemers uit de wijk, en Lotti Hesper en Lisa van Noorden als initiators van Geveltrots.

De kunstwerken in de gevellijsten zijn van: Franky Sticks, Ray Creemers, Josje van Koppen, Hieke Pars, Margriet van IJsseldijk, Xaviera Altena, Thijs Kelder, Anton Vrede, Ilonka Willeboordse en Dragan Striskovic.

Kom ook!

De opening is voor iedereen die geïnteresseerd is in Geveltrots en kennis wil maken met de kunstenaars. Voor iedereen die het project heeft ondersteund. En voor kunstenaars die zich willen aanmelden voor een nieuw Geveltrots project. Misschien wel in jouw eigen wijk!

Tijd en plaats

31 oktober, 16:00 uur, bij Studio Delfshaven, Watergeusstraat 53 b, 3025 HJ, Rotterdam. Na een welkomstdrankje en openingswoord door stadsmarinier Danielle van den Heuvel lopen we de wandelroute langs alle gevellijsten. Meer info: www.blancoo.com/geveltrots