
Fotografie: Jan van der Ploeg
Overweldigend aanbod aan plannen voor BoTu ingediend
Er zijn naar aanleiding van de open oproep van Social Impact by Design vijftig ideeën voor een veerkrachtiger Bospolder en Tussendijken (BoTu) binnengekomen. Naast het feit dat het aantal indrukwekkend is, blijken ook de thema’s waar de ideeën onder passen zeer gevarieerd: werk, jeugd, versterken van bewoners, energie en buitenruimte, ouderen, armoede en schulden, wonen en zorg
Selectie
Een selectiecommissie bestaande uit de bewonersgroep BoTu12 en zowel het kernteam als het bestuur van Social Impact by Design hebben de ideeën zorgvuldig doorgenomen. Alle ideeën zijn onderverdeeld in vijf categorieën:
- Ideeën die kansrijk zijn voor verdere uitwerking in Social Impact by Design.
- Ideeën waarbij we kansen zijn voor samenwerking met andere inschrijvers van Social Impact by Design om elkaar te versterken.
- Ideeën die niet passen in Social Impact by Design, maar misschien wel een andere plek kunnen krijgen binnen het programma Veerkrachtig BoTu.
- Ideeën gericht op het bieden van procesondersteuning die wellicht later waardevol kunnen zijn bij de plannen die onderdeel zijn van Social Impact by Design.
- Ideeën die niet in aanmerking komen voor verdere uitwerking. Voor deze mensen wordt een inloopspreekuur georganiseerd om eventueel meer toelichting te ontvangen.
Op donderdag 11 juli kregen alle partijen uit de categorieën 1 en 2 de kans om hun idee nader toe te lichten en te presenteren aan de andere partijen. In de zomerperiode gaan de partijen aan de slag met de nadere uitwerking van hun plannen. Het is ook mogelijk dat meerdere partijen hun ideeën samenvoegen tot één overkoepelend voorstel. Eind augustus dienen de partijen hun nader uitgewerkte voorstellen in. Begin september bepalen de BoTu12, het kernteam en het bestuur van stichting Go BoTu welke voorstellen kansrijk genoeg zijn om deel te mogen nemen aan fase 2 van Social Impact by Design.


Tienjarig programma Veerkrachtig BoTu2028
In het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028 werken de gemeente Rotterdam, stichting Go BoTu, bewoners en allerlei partners in de wijk intensief samen aan grote verbeteringen voor Bospolder-Tussendijken (BoTu). Het doel: over tien jaar is BoTu de eerste veerkrachtige wijk van Rotterdam. In cijfers betekent dit dat BoTu binnen tien jaar op de sociale index naar het stedelijk sociaal gemiddelde stijgt. Het plan moet de tweelingwijk in tien jaar tijd veerkrachtiger maken in sociale samenhang, veiligheid en klimaatweerbaarheid en de sociale index van de wijken naar het stedelijk sociaal gemiddelde laten stijgen.
Nieuwe samenwerkingsvormen en vernieuwende methoden.
Het programma heeft een open karakter en is als het ware het startschot van het proces om samen met partners de leefomgeving, de kwaliteit van leven, de participatie en de capaciteiten in de wijk te verhogen. Er ontstaat ruimte voor nieuwe samenwerkingsvormen tussen gemeente en partners en tussen partners onderling. Ook is er nadrukkelijk ruimte voor experimenten.
Social Impact by design
Via het proces van Social Impact by Design wordt actief gezocht naar structurele oplossingen die BoTu weerbaar (resilient) maken. Via een ‘open oproep’ zijn creatieve ondernemers, burgers, private partijen en andere organisaties uitgenodigd om (financieel) bij te dragen aan complete en structurele oplossingen die BoTu veerkrachtig maken. In een gecontroleerd proces van 4 fases worden kansrijke ideeën uitgewerkt voor daadwerkelijke implementatie in BoTu. Eerst worden teams geformeerd, daarna wordt in opeenvolgende fases onderzocht of ideeën voldoende (lokale) draagkracht hebben, gefinancierd kunnen worden en uitvoerbaar zijn. www.gobotu.nl
Uitnodiging Herdenking Vergeten Bombardement
De werkgroep Herdenking Vergeten Bombardement nodigt u uit om op vrijdag 31 maart deze verschrikkelijke gebeurtenis te herdenken. Vanaf 12:00 uur ontvangen we u met een kopje koffie of thee in de bibliotheek.
In armste wijken worstelen ze met de kou: ‘Mijn uitkering gaat niet omhoog, maar de prijzen wel’
Bewoners van de armste wijken van Rotterdam worstelen met de kou en de energierekening. Ze kunnen zich warmen in wijkgebouwen. Voorlopig, want ook daar vrezen ze de oplopende stookkosten.
De lessen van BoTu: samenwerken aan social impact bij binnenstedelijke fysieke opgaven
Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling gaat om veel meer dan alleen stenen stapelen. Het creëren van maatschappelijke impact is minstens zo belangrijk. Maar hoe dan? In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken wordt de koppeling expliciet gelegd. Linda Zuijderwijk zet de eerste lessen voor gebiedsontwikkelaars op een rij, aan de hand van twee projecten.
Buurtvader Mohamed werkt druk aan de leefbaarheid van zijn wijk
Elke week loopt buurtvader Mohamed el Youssoufi minimaal twee keer een rondje door de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken om te zorgen dat alles netjes is en de mensen zich goed gedragen. Al zes jaar helpt hij de Marokkaanse gemeenschap in zijn wijk als vrijwilliger.
Bewoners en ondernemers uit BoTu halen Europese subsidie binnen
Halverwege 2022 trokken Melva Rosaria, Gabriel Gomes Barros en Dirck Slabbekoorn, twee bewoners en één ondernemer uit Bospolder-Tussendijken (BoTu), enigszins gespannen richting het Stadhuis om voor de Rotterdamse adviesgroep van Kansen voor West (Europees stimuleringsprogramma) te pitchen.
Samen warm de winter door
Met de komst van de herfst zakken de temperaturen en dan doen de stijgende energieprijzen extra pijn. Energiewijk BoTu organiseert op 17 oktober een energieplein om bewoners van Bospolder-Tussendijken te helpen de winter door te komen.
BoTu Bruist 2022
Vrijdag 24 juni ontmoeten we je graag in en rond Park 1943 tussen 10.00 tot 17.00 uur. Een dag in het teken van community building door en voor iedereen die de wijk maakt! Met ontmoetingen om buurtinitiatieven te koppelen, ideeën en inspiratie te delen of zelf in actie te komen.
BoTu in het nieuws
Bospolder-Tussendijken In de multiculturele wijk Bospolder-Tussendijken mogen bewoners beslissen waar gemeentelijk geld naartoe gaat. NRC keek een avond mee bij het maken van de begroting. „Nee, dit gaat écht niet werken.”
Wijkaanpak: professionals maken het verschil door hun contact met burgers
Op 24 mei jl verscheen er een artikel op zorgenwelzijn.nl van redacteur Carolien Stam. Het artikel vertelt over het manifest voor een succesvolle wijkaanpak, dat op initiatief van het Landelijk Platform Buurt- en wijkgericht werken (LPB) en het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) is opgesteld. BoTu wordt door Matthijs Uyterlinde, onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut en één van de schrijvers van het manifest, als voorbeeld genoemd.
BoTu Talks: Wijkraad BoTu-Spangen
Op 16 maart mogen we stemmen voor de Wijkraad. In BoTu-Spangen hebben maar liefst 33 kandidaten zich aangemeld! Wie zijn deze bewoners eigenlijk? En wat vinden zij belangrijk voor de wijk? Dat hoor je in de nieuw talkshow: BoTu Talks!