Gratis parkeren en graveren van fietsen

Op donderdag 18 mei wordt er op het Visserijplein een pop-up fietsenstalling ingericht. Hier kunnen bezoekers van de markt of omgeving tussen 10.00 en 15.00 uur veilig hun fiets stallen. Ook kun je op deze dag gratis je fiets laten graveren. De pilot is een gezamenlijk initiatief van de politie Delfshaven en de Stadsmarinier Bospolder-Tussendijken en is bedoeld om fietsendiefstal tegen te gaan.

De pop-up fietsenstalling komt voor Pier 80. Het preventieteam van het Centrum Fietsdiefstal is aanwezig. Dit preventieteam geeft onder meer informatie over het herkennen van gestolen fietsen. Ook is er aandacht voor sloten en keurmerken en het team geeft tips hoe je een fiets het best kunt vastzetten. Bij de RDW kun je laten controleren of een fiets gestolen is.

Gratis fiets graveren

Een gegraveerde fiets werkt ontmoedigend voor dieven en maakt doorverkoop lastiger. Ook is een gegraveerde fiets bij diefstal of verlies makkelijker te identificeren en is er geen twijfel over de rechtmatige eigenaar. Daarom maken politie en gemeente het mogelijk om je fiets op deze dag te laten graveren. Er wordt dan een uniek nummer op de fiets aangebracht.

Wil je een fiets graveren?

Je kunt je fiets laten graveren tussen 10.00-15.00 uur. Let op! Hiervoor heb je legitimatie nodig. Over het nummer wordt een sticker geplakt met hetzelfde nummer en een barcode. De eigenaar krijgt een registratiekaartje met gegevens van de fiets mee.

Meer info

Voor meer informatie is Marjolein Langbroek bereikbaar, de projectsecretaris Focusaanpak Bospolder-Tussendijken, Directie Veiligheid gemeente Rotterdam, tel. 06 – 51348501.

In 2016 werd er in het gebied Delfshaven 617 keer aangifte van fietsdiefstal gedaan. Uit onderzoek blijkt dat maar 30% van slachtoffers van fietsdiefstal aangifte doet. Veel burgers weten niet wat zij moeten doen bij fietsdiefstal. Ook weten mensen vaak niet hoe je een fiets moet registreren en dat aangifte doen nut heeft. Door bewustwording bij de burgers kan het aantal fietsdiefstallen worden verminderd.