bospoldervos komt eraan

De Bospoldervos komt eraan!

Voorjaar 2020 verschijnt een gigantische vos op de Schiedamseweg vlakbij het Marconiplein. Dit enorme beeld van tien meter hoog en zestien meter lang is van kunstenaar Florentijn Hofman. Na een uitgebreide consultatieronde met ondernemers en bewoners van de Schiedamseweg en omgeving werd zijn beeld uitgekozen. Het is een echte blikvanger en markeert de entree tot Bospolder-Tussendijken.

Betrokken buurt

Aanleiding voor dit kunstwerk is de revitalisering van de Schiedamseweg. Het proces om tot een keus te komen voor beeldende kunst begon al in 2016. In totaal bogen ruim tweehonderd betrokken buurtbewoners en ondernemers zich over de vraag wat het best zou passen in deze lange drukke straat. De buurt was het erover eens: het moest de vos van Florentijn Hofman worden.

De vos in de stad

Kunstenaar Hofman koos een vos omdat dit dier bepaald geen fictie is in dit deel van de stad. Vossen bezoeken de wijk ’s avonds met enige regelmaat (Dakpark). Voor Hofman staat de vos symbool voor de natuur die zich de stad inwerkt. Een nieuwe nieuwkomer die leert overleven. Net zoals de vele bewoners van Rotterdam en van Bospolder-Tussendijken.

Houd als stad je poorten open, wil hij er maar mee zeggen. Open voor natuur, voor nieuwkomers en voor andere perspectieven. En dat andere perspectief biedt deze vos. Niet alleen door de afmetingen, maar ook omdat de vos slim en streetwise is. Met z’n waakzame houding weet hij zich goed te handhaven. Blijf alert, lijkt hij uit te stralen.

De kunstenaar

De vos draagt een plastic zak in z’n bek. Een verwijzing naar de markt bij de Grote Visserijstraat? Een vos die boodschappen doet, rommel opruimt, of misschien een tasje heeft gepikt? Het verhaal is niet eenduidig en de vos roept ongetwijfeld reacties op en is inspiratie voor gesprekken over de omgeving.

Florentijn Hofman is beeldend kunstenaar met Rotterdamse wortels. Hij is een internationale bekendheid, onder andere van zijn reusachtige gele badeend die in AziĆ« rondreist. Ook is hij de maker van ‘Beukelsblauw’, een blok slooppanden aan de Beukelsdijk die in 2005 tijdelijk blauwgeverfd werden als een groot blue screen voor nieuwe architectuur. Hij kiest voor zijn beelden vaker dieren uit fabels, omdat ze tegelijkertijd boodschappers en mysterieuze wezens zijn.