Op de Schiedamseweg zijn sinds enige tijd restaurant Shaami huis en banketbakkerij Al Malek te vinden. Shaami huis is gespecialiseerd in Syrische gerechten en Al Malek maakt traditionele koekjes en andere zoetigheden. De eigenaren van beide zaken zijn van Syrische afkomst.

OPEN Rotterdam heeft een mooi filmpje gemaakt over deze Syrische ondernemers, die in een korte tijd zijn geïntegreerd in Nederland. Zij geven aan bewust te hebben gekozen voor een onderneming waarbij zij werkgelegenheid hebben weten te creëren voor andere Syrische vluchtelingen.

Vaak worden de vluchtelingen gelinkt aan negatieve aspecten, zo zou er gezegd worden dat dat zij gelukszoekers zijn. De eigenaren laten het tegenovergestelde blijken. Zij zijn harde werkers en doorzetters. De zaken lopen goed en hier zijn zij terecht trots op. Ondanks het feit dat zij op de multiculturele winkelstraat van de Schiedamseweg in de minderheid zijn, weten zij zich te onderscheiden met kwaliteit, in het overvloedige fastfood-aanbod van Delfshaven. Door middel van hun onderneming proeft Rotterdam een stukje van hun herkomst, cultuur en traditie.