Training ABCD

Community building

Tekst: Madelon Stoele    Foto: Marc van Naamen

‘Wat kunnen mensen wél. Ga daarvan uit en versterk dat’. Community Building betekent letterlijk: het bouwen van een gemeenschap. De methode richt zich op het van binnenuit, vanuit bewoners zelf werken aan een leefbare buurt. Cormac Russell, een expert in ABCD Community Building, gaf op uitnodiging voor de tweede keer een training in Bospolder Tussendijken.  

Er zijn veel verschillende buurten en gemeenschappen in BoTu. De komende jaren zal ABCD (Asset Based Community Development) een methode van Community Building, steeds meer ingezet worden. De methode vormt een hefboom voor de verschillende gemeenschappen die Bospolder Tussendijken rijk is en zal de wijk helpen om veerkrachtiger te worden.

Kracht als basis

Cormac Russell vertelt: ‘Je gaat uit van de versterking van de kracht van mensen en gemeenschappen, en niet van de problemen die zij (ook) hebben.’ Dat klinkt misschien eenvoudig, maar als je hier vanuit denkt en doet, heeft dat grote gevolgen. Veel organisaties zijn vooral ingericht om problemen op te lossen. Het gaat niet om te zien ‘what’s wrong’,  maar om ‘what’s strong’. Samen maak je zichtbaar wat er in een buurt aanwezig is: talenten, krachten, kennis en bronnen. En vervolgens dat alles te verbinden. Mensen willen gehoord worden, willen verbonden zijn en iets betekenen voor anderen.

Bewezen methode

Cormac Russell staat erom bekend de deelnemers aan zijn training te inspireren en geeft veel stof tot nadenken. In de afgelopen 20 jaar heeft Russell in meer dan 30 landen lokale gemeenschappen geholpen met de ABCD-aanpak. De erkende, bewezen aanpak wordt over de hele wereld toegepast. Er worden bijvoorbeeld resultaten geboekt op het gebied van gezondheid, veiligheid, duurzaamheid & energietransitie, vormen van lokale economie, vermindering voedselverspilling en samen zorgen voor zorg.

Delen van verhalen

Hoe doe je dat dan, ‘samen bouwen aan een gemeenschap?  Hoe versterk je eigenaarschap en zeggenschap van bewoners? Naast het vergroten van kennis en vaardigheden spelen verhalen een belangrijke rol, aldus Russell. ‘Met een verhaal nodig je mensen uit om een ervaring te delen. Verhalen zijn betekenisdragers.’

Lokale, kostbare en vaak onzichtbare momenten komen zo tot leven. Of zoals een van de deelnemers knikkend bevestigd: ‘Ja, laten we de verhalen van mensen uit de wijk vertellen, want die raken je en dat geeft de verbinding die zo hard nodig is.’

Over Community Building

Community Building is onderdeel van een integrale 10-jaren aanpak in Bospolder Tussendijken. Deze aanpak is een resultaat van twee jaar nauwe samenwerking van institutionele partners en bewoners rondom de focus aanpak. Vanaf de start zal Community Building onafhankelijk van de instituties georganiseerd worden en in eigenaarschap van de bewoners van BoTu. Meer weten? Stuur een mailtje aan Milja Kruijt via info@delfshavencooperatie.nl

Stem op Yamina!

Stem op Yamina!

Yamina Ayadi (39) moeder van drie kinderen uit Delfshaven is (naast twee andere kandidaten) genomineerd voor beste sociaal werker van Nederland. Het verhaal van Yamina is bijzonder. Vanuit een burn out als thuisblijfmoeder geactiveerd door het veerkrachtprogramma BoTu 2028 heeft zij de opleiding tot sociaal werker gevolgd via haar werkgever Team Toekomst.

Uitnodiging Herdenking Vergeten Bombardement

Uitnodiging Herdenking Vergeten Bombardement

De werkgroep Herdenking Vergeten Bombardement nodigt u uit om op vrijdag 31 maart deze verschrikkelijke gebeurtenis te herdenken. Vanaf 12:00 uur ontvangen we u met een kopje koffie of thee in de bibliotheek.

De lessen van BoTu: samenwerken aan social impact bij binnenstedelijke fysieke opgaven

De lessen van BoTu: samenwerken aan social impact bij binnenstedelijke fysieke opgaven

Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling gaat om veel meer dan alleen stenen stapelen. Het creëren van maatschappelijke impact is minstens zo belangrijk. Maar hoe dan? In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken wordt de koppeling expliciet gelegd. Linda Zuijderwijk zet de eerste lessen voor gebiedsontwikkelaars op een rij, aan de hand van twee projecten.

Buurtvader Mohamed werkt druk aan de leefbaarheid van zijn wijk

Buurtvader Mohamed werkt druk aan de leefbaarheid van zijn wijk

Elke week loopt buurtvader Mohamed el Youssoufi minimaal twee keer een rondje door de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken om te zorgen dat alles netjes is en de mensen zich goed gedragen. Al zes jaar helpt hij de Marokkaanse gemeenschap in zijn wijk als vrijwilliger.

Bewoners en ondernemers uit BoTu halen Europese subsidie binnen

Bewoners en ondernemers uit BoTu halen Europese subsidie binnen

Halverwege 2022 trokken Melva Rosaria, Gabriel Gomes Barros en Dirck Slabbekoorn, twee bewoners en één ondernemer uit Bospolder-Tussendijken (BoTu), enigszins gespannen richting het Stadhuis om voor de Rotterdamse adviesgroep van Kansen voor West (Europees stimuleringsprogramma) te pitchen.

Samen warm de winter door

Samen warm de winter door

Met de komst van de herfst zakken de temperaturen en dan doen de stijgende energieprijzen extra pijn. Energiewijk BoTu organiseert op 17 oktober een energieplein om bewoners van Bospolder-Tussendijken te helpen de winter door te komen.

BoTu Bruist 2022

BoTu Bruist 2022

Vrijdag 24 juni ontmoeten we je graag in en rond Park 1943 tussen 10.00 tot 17.00 uur. Een dag in het teken van community building door en voor iedereen die de wijk maakt! Met ontmoetingen om buurtinitiatieven te koppelen, ideeën en inspiratie te delen of zelf in actie te komen.

BoTu in het nieuws

BoTu in het nieuws

Bospolder-Tussendijken In de multiculturele wijk Bospolder-Tussendijken mogen bewoners beslissen waar gemeentelijk geld naartoe gaat. NRC keek een avond mee bij het maken van de begroting. „Nee, dit gaat écht niet werken.”