zonnepaneel monteur in de Beroepentuin

Sàndor Csenki (38, Hongarije) woonachtig in BoTu

Training tot zonnepaneel monteur in de Beroepentuin

Onder de tribunes van ‘het Kasteel’ in Spangen zit de Beroepentuin. Een plek waar wijkbewoners trainingen kunnen krijgen in allerlei werkgebieden, onder de gepassioneerde begeleiding van Jozef, een man die ontzettend veel weet over allerlei technische beroepen. Sàndor Csenki (38, Hongarije) woonachtig in BoTu volgt een training tot zonnepaneel monteur. “Ik heb een project gedaan met WijkEnergieWerkt en door Josee van Linschoten ben ik hier terecht gekomen.” Als de training is afgerond monteren we panelen op het dak van Basisschool de Margriet in Blijdorp. 

https://www.rijnmond.nl/nieuws/197470/Zonnepanelen-op-het-dak-van-Rotterdamse-basisschool-De-Margriet

Is dit voor jou de overstap naar een nieuw beroep?⁠

“Ik ben ook nog postbode maar ik heb nu even vrij gevraagd. Volgende week moet ik weer terug want alle verlofuren zijn op. Ik probeer allerlei soorten dingen te doen met veel verschillende thema’s en wijkmotieven. Eén daarvan is de energietransitie, dat vind ik belangrijk. Erover denken is anders dan iets fysiek doen. Anders gezegd: ik wil niet alleen technisch aan de slag maar ook sociaal.⁠

Ik wil problemen graag zien als een mogelijkheid om verbinding te zoeken en het met elkaar op te lossen.” ⁠

Hoe zie je jouw toekomst voor je?
“Dan wil ik meer gaan doen met groene energiebronnen. Maar ik wil dit wel in deeltijd doen en dan daarnaast werken aan flexibele projecten. Veel vrienden van mij die zzp-er zijn hebben grote problemen gekregen door het coronavirus. Gelukkig heb ik nog iets wat echt nodig is met de post, die combinatie geeft wat rust. Post bezorgen is leuk, maar het heeft niet meer de sociale functie die het had en het heeft geen toekomst; ik kan niet groeien in die functie.”⁠

In totaal zijn ze er nu 5 mannen gestart aan de opleiding tot monteur van zonnepanelen. Wat ze daar allemaal leren? “Kabels maken, verlengstukken, aansluitingen, veiligheidsmaatregelen.” Dit is de plek om fouten te maken, vertelt Sandor. Er is binnen zelfs een heus dak waar we kunnen leren om veilig op hoogte te werken. Daar zijn speciale cursussen voor (VCA).⁠

De training tot monteur zonnepanelen duurt 5 weken, 4 dagen per week en 8 uur les per dag. ⁠

⁠Foto & tekst: @angenietberkers⁠

Uitnodiging Herdenking Vergeten Bombardement

Uitnodiging Herdenking Vergeten Bombardement

De werkgroep Herdenking Vergeten Bombardement nodigt u uit om op vrijdag 31 maart deze verschrikkelijke gebeurtenis te herdenken. Vanaf 12:00 uur ontvangen we u met een kopje koffie of thee in de bibliotheek.

De lessen van BoTu: samenwerken aan social impact bij binnenstedelijke fysieke opgaven

De lessen van BoTu: samenwerken aan social impact bij binnenstedelijke fysieke opgaven

Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling gaat om veel meer dan alleen stenen stapelen. Het creëren van maatschappelijke impact is minstens zo belangrijk. Maar hoe dan? In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken wordt de koppeling expliciet gelegd. Linda Zuijderwijk zet de eerste lessen voor gebiedsontwikkelaars op een rij, aan de hand van twee projecten.

Buurtvader Mohamed werkt druk aan de leefbaarheid van zijn wijk

Buurtvader Mohamed werkt druk aan de leefbaarheid van zijn wijk

Elke week loopt buurtvader Mohamed el Youssoufi minimaal twee keer een rondje door de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken om te zorgen dat alles netjes is en de mensen zich goed gedragen. Al zes jaar helpt hij de Marokkaanse gemeenschap in zijn wijk als vrijwilliger.

Bewoners en ondernemers uit BoTu halen Europese subsidie binnen

Bewoners en ondernemers uit BoTu halen Europese subsidie binnen

Halverwege 2022 trokken Melva Rosaria, Gabriel Gomes Barros en Dirck Slabbekoorn, twee bewoners en één ondernemer uit Bospolder-Tussendijken (BoTu), enigszins gespannen richting het Stadhuis om voor de Rotterdamse adviesgroep van Kansen voor West (Europees stimuleringsprogramma) te pitchen.

Samen warm de winter door

Samen warm de winter door

Met de komst van de herfst zakken de temperaturen en dan doen de stijgende energieprijzen extra pijn. Energiewijk BoTu organiseert op 17 oktober een energieplein om bewoners van Bospolder-Tussendijken te helpen de winter door te komen.

BoTu Bruist 2022

BoTu Bruist 2022

Vrijdag 24 juni ontmoeten we je graag in en rond Park 1943 tussen 10.00 tot 17.00 uur. Een dag in het teken van community building door en voor iedereen die de wijk maakt! Met ontmoetingen om buurtinitiatieven te koppelen, ideeën en inspiratie te delen of zelf in actie te komen.

BoTu in het nieuws

BoTu in het nieuws

Bospolder-Tussendijken In de multiculturele wijk Bospolder-Tussendijken mogen bewoners beslissen waar gemeentelijk geld naartoe gaat. NRC keek een avond mee bij het maken van de begroting. „Nee, dit gaat écht niet werken.”

Wijkaanpak: professionals maken het verschil door hun contact met burgers

Wijkaanpak: professionals maken het verschil door hun contact met burgers

Op 24 mei jl verscheen er een artikel op zorgenwelzijn.nl van redacteur Carolien Stam. Het artikel vertelt over het manifest voor een succesvolle wijkaanpak, dat op initiatief van het Landelijk Platform Buurt- en wijkgericht werken (LPB) en het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) is opgesteld. BoTu wordt door Matthijs Uyterlinde, onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut en één van de schrijvers van het manifest, als voorbeeld genoemd.

BoTu Talks: Wijkraad BoTu-Spangen

BoTu Talks: Wijkraad BoTu-Spangen

Op 16 maart mogen we stemmen voor de Wijkraad. In BoTu-Spangen hebben maar liefst 33 kandidaten zich aangemeld! Wie zijn deze bewoners eigenlijk? En wat vinden zij belangrijk voor de wijk? Dat hoor je in de nieuw talkshow: BoTu Talks!