Buren onder elkaar, bewoners bovenaan

Niemand kan van boven opleggen wat een wijk is: dat ben, doe, zeg en ontwikkel je zelf. Op BoTu Bruist halen we het beste in elkaar naar boven. Dát is het idee achter het ABCD-programma: aan de slag met waar je goed in bent, elkaar leren kennen en leren van elkaar, en samen op zoek naar verborgen parels van je buurt.

Het programma

10.00-10.15           Inloop bij Podium 1943

10.15-10.30          ABCD (Asset Based Community Development) ERVAREN EN BELEVEN

10.30-12.00          RONDE 1 – Vraag-deel-doe-shops op locaties in de wijk

12.00-12.30          ABCD-Bingo met Birgit Oelkers

12.30-13.30           Lunch bij Podium 1943

13.30-15.00          RONDE 2 – Vraag-deel-doe-shops op locaties in de wijk

15.00-15.30          ERVARINGEN DELEN bij Park 1943

15.30-16.30          NETWERKEN met borrelhap tijdens INITIATIEVENMARKT rond het podium

10.30-12.00 – RONDE 1: VRAAG-DEEL-DOE-SHOPS

1. Duurzame buurthuiskamer: Hoe maak je een plek die écht van de buurt is?
Locatie: Haringpakkersstraat 69 Facilitator: Robbert de Vrieze | Inbrengers: o.a. Willem Beekhuizen en stichting Pauw
Aan de Haringpakkersstraat denk je mee over een nieuwe fysieke plek in de wijk waar energie-initiatieven samenkomen. Een plek voor ontmoeting, samenwerking, en informatie over duurzaamheid en energietransitie. Wat is er nodig? Wat kun je er vinden? Waar zijn we naar op zoek? En: hoe maak je een huiskamer voor iedereen?

2. Plannen bekokstoven – Maaltijden van & voor ons allemaal
Locatie: Rösener Manzstraat 80 (Pier 80) Facilitator en inbrenger: Carolina Castro 
In het Bollenpandje is een Kookgroep gestart! De manier waarop daarin beslissingen worden genomen is cruciaal om het gevoel te krijgen dat je deel uitmaakt van een community. In de Kookgroep onderzoeken we dit proces bij elke nieuwe opdracht, maar het is uitdagend onze persoonlijke ontwikkeling te combineren met onze wens om een sociale onderneming te worden. Tijdens deze vraag workshop delen we graag onze dilemma’s met de deelnemers terwijl we een heerlijk Thais drank-dessert ‘Lod Chong Singapore’ leren maken.

3. Community building bij Leger des Heils
Locatie: Spanjaardstraat 11 Facilitator: Elizabeth dos Santos | Inbrenger: Matthis van Veen (Leger des Heils)
Het Leger des Heils steunt mensen die na traumatische ervaringen zoeken naar hun plek in de maatschappij. Hoe kunnen we de community building principes zoals “bewoners in de lead” stimuleren bij Leger des Heils?

4. Hulp durven vragen bij financiële schulden.
Locatie: Rösener Manzstraat 57 (Jong Delfshaven) Facilitator: Houria Tourich | Inbrenger: Jamila Amakran (stichting Oppepper)
In gesprek met Jamila van Stichting Oppepper over wat mensen nodig hebben om hulp te durven vragen of accepteren bij financiële problemen.

5. Steek de handen uit de mouwen met Creatief Beheer!
Locatie: Park 1943 Kun je een park beheren met bewoners en vanuit principes van biodiversiteit en inheemse natuur? Jazeker; Creatief Beheer ‘challengde’ het beheer van Park 1943 en maakt het park stap voor stap diverser en mooier. Loop en werk deze ochtend mee met de Tuinmannen- en vrouwen van de wijk en leer de fijne kneepjes van het werken mét de natuur.

13.30-15.00 – RONDE 2: VRAAG-DEEL-DOE-SHOPS    

6. Community building in de Korfmakersbuurt
Locatie: Haringpakkersstraat 69 Facilitator: Robbert de Vrieze | Inbrengers: Mark Buning (Sociaal team/Havensteder), Hayat Errakba (Taalmilieucoaches) Doris Schakenbos & Franka Fontijn (Buurtmakers West)
De buurt gaat op de schop voor de aanleg van stadsverwarming. Hoe bouwen we daarna de Korfmakersbuurt samen weer op? En maken we het gelijk nog groener, schoner en veiliger? En hoe brengen we initiatieven rondom de social aanpak daarin samen? We delen ideeën hierover terwijl (een deel) een geveltuin aanlegt!

7. Brood van jou, brood van mij
Locatie: Jan Kobellstraat 56a (Huis van de Toekomst) Facilitator: Moni Siegfried | Inbrengers: Ayse Budaklier en Bart Groenewegen (Huis van de Toekomst), Ximena Davalos (Veerkrachthuis) en Tobias Windt (Wijknetwerker)
Bak samen een brood, breek een stuk voor je buur. In het Huis van de Toekomst bakken we brood. Een goede voedingsbodem voor sociale interactie, energie en verbinding. Brood bakken om bewustzijn te creëren van het systeem waarin we leven. We hebben het vermogen om vicieuze cirkels op een positieve manier te doorbreken: vooral door onze verhalen te vertellen en samen een nieuw perspectief te creëren.

8. Ouder, wijzer en levenslustiger dan ooit!
Locatie: Gijsinglaan 426 (in de Comfortwoning,nr 238) Facilitator: Elizabeth dos Santos | Inbrengers: Rafael Maria Theuvenet (Avant Sanare), Wassila Asnoussi en Gemaine Rellum (WMO Radar)
Ouder worden in je eigen wijk, dat móét mogelijk zijn op een fijne, gezellige en levenslustige manier. Waaraan heb je als ouder in de wijk behoefte? En wat kun je zelf doen? We maken een einde aan eenzaamheid, isolatie en vergeten bewoners. Dit bezoek aan de buurthuiskamers brengt je op (actieve) ideeën.

9. BoTu Bag | van prototype naar productie
Locatie: Rösener Manzstraat 57 (Jong Delfshaven) Facilitator: Carolina Castro | Inbrengers: Guillem Colomer (Cofo Architects) en Remko Verhagen (ONZE fabriek)
De BoTu bag is de afgelopen tijd samen met mensen uit de wijk ontwikkeld. Nu er een aantal prototypes klaar zijn is de vraag welke het beste past bij de doelstellingen: Hoe kan de BoTu bag een drager zijn van de identiteit van de wijk? Zit er een economisch verdienmodel in een unieke goodie bag met merchandise uit eigen wijk? En hoe kunnen mensen uit de wijk meer betrokken worden bij lokale maakindustrie

Wie zit er achter de organisatie van deze editie van BoTu Bruist?

Robbert de Vrieze, Moni Siegfried, Elizabeth dos Santos, Carolina Castro vanuit Veerkrachtig BoTu, Kelly Winters vanuit de BoTu Energiewijk en Marte Kappert vanuit Delfshaven Coöperatie.