BoTu aardgasvrij

In Nederland zijn we bezig met de overstap naar duurzame energie. Dat is goed voor het klimaat. Een deel van Bospolder-Tussendijken stapt nu al over van aardgas naar een andere manier van verwarmen en koken. De gemeente Rotterdam, Havensteder en Eneco werken samen om in de wijk stadsverwarming aan te leggen.

Waarom aardgasvrij?

Bij het gebruik van aardgas komen broeikasgassen zoals CO₂ vrij. Deze gassen zorgen voor klimaatverandering. Daarom moet er voor 2050 een andere oplossing komen om onze huizen en water te verwarmen, en om te koken. Bospolder-Tussendijken is één van de eerste wijken in Rotterdam die overstapt van aardgas naar een duurzame manier van verwarmen.

Wat is stadsverwarming?

Alternatieven voor aardgas zijn stadsverwarming en elektrisch verwarmen. Voor Bospolder-Tussendijken is stadsverwarming de meest haalbare en betaalbare keuze. Bij stadsverwarming gebruiken we de warmte die vrijkomt in de industrie van de Rotterdamse haven. De warmte gaat via een ondergronds leidingnet naar je huis.

Wat moet er gebeuren?

De straat gaat open om de leidingen voor stadsverwarming aan te leggen. In huis wordt de Cv-ketel vervangen door een warmte-afleverset voor stadsverwarming. In de keuken komt een elektrisch kookstel in plaats van het gasfornuis. Al met al een flinke klus! De werkzaamheden in het eerste deel van Bospolder-Tussendijken duren nog tot begin 2026.

Wanneer is de rest van de wijk aan de beurt?

Op de kaart staat de planning voor het eerste deel van Bospolder-Tussendijken dat aardgasvrij wordt. Het is nog niet bekend wanneer de rest van Bospolder-Tussendijken van het aardgas afgaat. Op www.duurzaam010.nl/botu staat alle informatie over aardgasvrij en wat je nu al kunt doen om minder energie te verbruiken.

Meer dan aardgasvrij

Het is belangrijk dat de overgang naar duurzame energie bewoners van Bospolder-Tussendijken ook sociaal-maatschappelijk wat oplevert. Daarom werken gemeente Rotterdam, Havensteder en Eneco in de wijk samen met bewoners, lokale initiatieven, ondernemers en scholen aan projecten op het thema energietransitie.

Contact