Over Bospolder Tussendijken

In het hart van Rotterdam West ligt de wijk Bospolder-Tussendijken, ook wel liefkozend BoTu genoemd. BoTu is een dichtbevolkte, diverse en dynamische wijk met ongeveer 14.000 inwoners op 1 km2. De bewoners van BoTu wonen hier graag. Dit komt onder andere door de goede ligging, de aansluiting met het openbaar vervoer en de aanwezige voorzieningen. De levendige Schiedamseweg, de Visserijmarkt, Pier 80 en het Dakpark trekken bewoners uit heel Rotterdam West.

BoTu is een wijk die van oudsher wordt gekenmerkt door sterke en hechte gemeenschappen. Bewoners van diverse pluimages en verschillende komaf komen elkaar tegen in de kerk, moskee, buurthuis, speeltuin, supermarkt, school, of op één van de vele pleinen in de wijk. Men zoekt elkaar op en organiseert activiteiten. Bewoners kennen elkaar en helpen elkaar: er is veel saamhorigheid en solidariteit. BoTu voelt als een dorp – binnen de dynamiek van de stad.

“In Bospolder-Tussendijken leren we van elkaar”

Toch kent BoTu ook veel uitdagingen. Een grote groep bewoners heeft te maken met armoede, schulden, werkeloosheid, eenzaamheid of een zwakke gezondheid. Criminaliteit en ondermijning brengen risico’s met zich mee voor de opgroeiende jeugd. Mede daarom is in 2019 het programma Veerkrachtig BoTu 2028 gestart.

Vanuit het programma wordt met name geïnvesteerd in gemeenschapsvorming en lokaal initiatief. Gemeente, bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en andere stakeholders werken in dit programma nauw samen, met als doel om BoTu in 10 jaar tijd de eerste veerkrachtige wijk van Rotterdam te maken.

Wil je meer weten over Bospolder-Tussendijken?

Volg dan vooral onze socials en meldt je aan voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er speelt in BoTu!

Meer lezen over de diverse initiatieven uit de wijk?

In 2022 hebben we daarom de Open Oproep gelanceerd. Bewoners, initiatieven, organisaties en ondernemers konden een plan indienen voor onze mooie wijk. Een beoordelingscommissie, bestaande uit bewoners uit de wijk, heeft de plannen besproken en budget toegekend.