BoTu Servetje

Wie ben je (of wie zijn jullie)?

We zijn Sándor Csenki & Luke Murphy, 2 leden van Solisoft (https://solisoft.top), een nieuw technologie collectief die dit jaar opgericht is. Sándor is al vele jaren actief in de buurt en Luke is pas verhuisd naar tussendijken. We zijn al lang in gesprek over de rol van technologie in de samenleving met een focus op toegankelijkheid & lokale betekenis.

Wat ga je doen met jouw initiatief/project?

We gaan een 5 maanden lang actie/onderzoek doen over het thema technologie “op buurtschaal”. We gaan in gesprek met initiatieven uit de buurt, zoals het Kook Collectief, Veerkrachthuis, Huis van de Toekomst, BoTu Redactieteam en het ABCD beweging om samen te kijken naar wat de behoeftes zijn qua digitale tools. We gaan de vraag stellen: Wat kan technologie op buurtschaal voor ons als gemeenschap betekenen? Hoe ziet het eruit?

Als eerste stap kiezen we voor het opzetten van een lokale server (BoTu servetje). De server zal gebruikt worden als middel om verschillende initiatieven en buurtbewoners met elkaar te verbinden. We denken aan een buurtkalender, online verzamelen van nieuws uit de wijk en gemeenschapelijke opslag om foto’s, notulen, filmpjes enz. te archiveren.

Wil je op de hoogte blijven? Check onze website @https://botuservetje.nl (komt eraan!).

Waarom vind je jouw initiatief belangrijk voor BoTu?

We kunnen het tegenwoordig niet over veerkracht hebben zonder rekening te houden met de relevantie van technologie. Maar dat zien we niet helemaal geschetst door het lokaal bestuur. We willen meer discussie zien/aanmoedigen over de impact van hedendaagse technologie op de buurt. En zeker ook bijvoorbeeld als onderdeel van het programma Veerkrachtig BoTu 2028.

Daarnaast pakken we bestaande behoeftes aan door het aanbieden van de server en experimenteren met tools die daarop gehost zal worden door en voor bewoners. We nemen low-tech en doe-het-zelf werkwijzen als laagdrempelige uitgangspunten en gebruiken deze als middel om mensen aan te spreken.

Ons doel is om enthousiasme op te wekken en het naar langdurige samenwerking te kanaliseren. Je hoeft geen techneut te zijn om mee te doen. We willen laten zien dat bewoners daadwerkelijk de kracht hebben om dit te kunnen en we kunnen beslissen over wat rol technologie in onze gemeenschap zal/moet nemen.

Wat voor initiatieven zou je graag nog meer willen zien?

Er is een enorme behoefte aan aandacht voor geestelijke gezondheid. Druk op het werk, ongemak thuis, zorgwekkende omstandigheden, veel triggers in de leefomgeving. En ook de overweldigend aanwezigheid van digitale middelen heeft vaak ongewenste bijwerkingen. Initiatieven die gericht zijn op het herstellen van de balans en tegelijkertijd ons elkaar kan verbinden zijn hard nodig. We hebben meer muziek, humor en lichamelijke oefeningen nodig in een doe-het-samen-opstelling.

Verder zouden we heel graag meer willen zien projecten die te maken heeft met de relevantie van technologie en de energietransitie zoals “De Buurt op Menskracht”. We zien graag dat deze projecten mensen vanuit verschillenden achtergronden samen kunnen brengen. Bijvoorbeeld jongeren die worden vaak als techneut gezien, maar nog geen manier hebben gevonden om een steentje bij te dragen aan de buurt. Maar ook ouderen die worden vaak niet als techneut gezien maar inderdaad nog veel ervaring hebben meegemaakt.