Terugblik De Buurtcamping BoTu

Bospolder Tussendijken, 17 juli 2023 – De Buurtcamping BoTu 2023 vond plaats van vrijdag 7 t/m 9 juli 2023 en was gevestigd op het prachtige Dakpark. Dit weekend vol gezelligheid, ontmoetingen en buitengewone ervaringen trok een uiterst divers publiek uit de Rotterdamse wijk Bospolder Tussendijken.

Gedurende drie dagen werd het Dakpark omgetoverd tot een bruisende kampeerplek waar buurtbewoners de mogelijkheid hadden om hun tent op te zetten en te genieten van de prachtige omgeving midden in de stad. Mensen van alle leeftijden, achtergronden en culturen kwamen samen om te eten, workshops te volgen en te slapen onder te sterren. Het was een afspiegeling van de rijke diversiteit van Bospolder Tussendijken en zorgde voor een bruisende mix van culturen en perspectieven.

Foto: Sanne Hoogeveen

Met een gevarieerd programma vol activiteiten was er voor ieder wat wils. Bewoners van alle leeftijden konden genieten van de vele workshops, sportieve uitdagingen en culturele activiteiten die werden aangeboden. De Buurtcamping BoTu 2023 werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers en de steun van lokale ondernemers en organisaties. Zij hebben gezamenlijk bijgedragen aan het succes van dit bijzondere evenement dat de gemeenschapszin in Bospolder Tussendijken versterkt.

Met een gevarieerd programma vol activiteiten was er voor ieder wat wils. Zo werden er bijvoorbeeld bijzondere workshops aangeboden, waaronder de “Anagama en Ichi” workshop met Yvonne Beelen. Deelnemers konden onder leiding van Yvonne Beelen de eeuwenoude Japanse stooktechniek Anagama ontdekken en hun eigen keramische kunstwerk creëren. Daarnaast was er de mogelijkheid om deel te nemen aan de Ichi-workshop, waarbij men door middel van één (Japans: ichi) handeling uitvoerde onder begeleiding van het orakel.

Foto: Sanne Hoogeveen

Een andere opvallende workshop was de graffiti workshop, die werd georganiseerd in het kader van het nieuwe project “Diepeveen“. Lokale kunstenaar Jelmer Konjo begeleidde buurtbewoners bij het maken van kleurrijke graffiti-kunstwerken op grote panelen. Dit initiatief zorgde niet alleen voor creatieve expressie, maar droeg ook bij aan de visuele transformatie van de wijk.

Daarnaast stond De Buurtcamping BoTu ook in het teken van muziek en cultuur. Het evenement maakte deel uit van het bekende festival North Sea Round Town, waarbij verschillende muzikanten hun talenten toonde. De muziek vulde de lucht en zorgde voor een levendige sfeer op de camping.

Foto: Sanne Hoogeveen

Een ander hoogtepunt van het programma was de Brooderhood, een lokale initiatief waarbij buurtbewoners samenkwamen om samen heerlijk vers brood te bakken. De geur van versgebakken brood vulde de camping en zorgde voor een warm en gastvrij gevoel.

Voor degenen die geïnteresseerd waren in duurzaamheid en innovatie, was er het “Huis van de Toekomst”. Dit interactieve project stelde buurtbewoners in staat om een glimp op te vangen van hoe het dagelijks leven er in de toekomst uit zou kunnen zien. Van slimme technologieën tot duurzame energieoplossingen, het Huis van de Toekomst bood inspiratie en nieuwe inzichten met de introductie van de zogenoemde Verkas-kas.

Foto: Ximena Davalos

De organisatie kijkt met trots terug op een geslaagde editie van De Buurtcamping BoTu en bedankt alle betrokkenen voor hun inzet en enthousiasme. Het evenement heeft bewezen dat een simpele kampeerervaring de basis kan vormen voor het bouwen van sterke relaties en het bevorderen van een hechte buurtgemeenschap.

De Buurtcamping BoTu laat zien dat Bospolder Tussendijken een levendige en veerkrachtige wijk is, waar mensen van diverse achtergronden elkaar ontmoeten, samen plezier hebben en zich thuis voelen. De organisatoren kijken nu al uit naar volgend jaar, waar ze hopen op een nog grotere en nog betere Buurtcamping-ervaring.

Wil je meer weten over De Buurtcamping BoTu? Bezoek dan de website of hun Instagram.


Foto: Sanne Hoogeveen