De straatvraag:

Deniz Yilmaz

De Ramadan is dit jaar door corona heel anders dan normaal. We vragen buurtgenoot Deniz Yilmaz, @denizzz54 (37, ondernemer in werkkleding en werkmateriaal) hoe ze deze tijd beleeft. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen van 3,10 en 15.

Deniz: “normaal doe ik altijd mee maar ik dat mag ik niet dit jaar vanwege gezondheidsredenen. Ik vind dat heel jammer, thuis wordt wel gevast. Het is een gevoel van samen zijn met iedereen, je weet dat overal in de wereld miljoenen mensen vasten. In @bospoldertussendijken is een hechte gemeenschap. Nu met corona heb ik me bij @delfshavenhelpt aangemeld. Via hen hebben we de kleurrijke versie gemaakt, bedoeld voor migranten en dan voornamelijk de moslimgemeenschap ivm Ramadan.”

Wat doen jullie zoal om elkaar te steunen in deze moeilijke tijd? Deniz: “het is heel lastig om niet naar de moskee te kunnen gaan. We bidden vijf keer per dag en het laatste gebed doe je met zijn allen, het is heel frustrerend dat je dat niet samen kan doen. Hier in de buurt hebben veel mensen lichtjes op het balkon of voor het raam. Tijdens het verbreken van het vasten doen we die drie keer aan en uit, zodat de overbuurvrouw het gevoel heeft er niet alleen voor te staan. De iftar tafel staat dan klaar, dan knipperen we drie keer uit solidariteit. Zo laten we ook zien dat we thuis zijn.

Heb je er al over nagedacht hoe je het suikerfeest gaat vieren? Deniz: “je mag sowieso met niemand ruzie hebben. Tijdens de Ramadan moet je het met iedereen goed maken, vergeven en elkaar helpen. De zegeningen worden uitgedeeld. We hechten veel waarde aan ouderen en kinderen, we hebben hier al zo weinig tijd voor de ouderen. Het is een traditie dat je dan bij ouderen op bezoek gaat. We kussen de hand van de oudere mensen, kinderen krijgen dan zakgeld. En dat kan dit jaar niet. Mijn dochter van 10 vroeg zich af of ze dat geld wel zou krijgen, er kwam een idee on tikkies te versturen, zo beleven zij het weer heel anders.”

Deniz: “misschien is dit straks toch wel ergens goed voor geweest, ik denk bu bewuster na over alles wat vanzelfsprekend was. Dat is helemaal niet zo. De vrijheid niet vanzelfsprekend.”