Terugblik BoTu Energie(k) Festival

Bospolder Tussendijken, 16 november 2023 – Op de Dag van de Duurzaamheid trapte de eerste editie van Het BoTu Energie(k) Festival af. Het driedaagse festival vond plaats van dinsdag 10 t/m donderdag 12 oktober 2023 op diverse plekken in BoTu en slaagde erin om bewoners te motiveren deel te nemen aan informatieve, educatieve en inspirerende activiteiten.

Op een zonnige dinsdag midden in oktober trapt het BoTu Energiekfestival af. Drie dagen lang zijn er allerlei activiteiten voor buurtbewoners die de aandacht vragen voor thema’s als circulariteit, klimaatadaptatie en energietransitie. Dure woorden, maar met een beetje creativiteit laten ze zich vertalen naar eenvoudige aanpassingen die toch verschil maken. Met deze gedachte hebben de initiatiefnemers een programma samengesteld waarbij de buurtbewoners leren hoe ze zich kunnen voorbereiden op een duurzame toekomst. 

Foto: Ximena Davalos

Op sommige plekken in BoTu is het doek al gevallen voor (het stoken op) aardgas. De energietransitie vraagt ook om een nieuwe manier van denken. De partners in het festival willen aan buurtbewoners laten zien hoe het anders kan, hoe je op een slimme manier kan besparen op je energieconsumptie. Daarom geven professionals als de Taal- en Milieucoaches, de afvaldeskundigen, afgevaardigden van Gemeente aardgasvrij, Havensteder, projectleiders uit de wijk binnen Veerkrachtig BoTu en leden van de Energiegemeenschap, om maar een paar te noemen, handige tips uit hun eigen praktijk. Maar wat zou een festival zijn zonder plezier? Dat het vooral een feest is laten de actieve bewoners van BoTu zien. Zij onthalen de bezoeker van het festival met heerlijk eten en drinken, vermaak en hun inspirerende aanwezigheid. Het energievraagstuk raakt ons allemaal, maar in BoTu sta je er niet alleen voor. 

Hieronder volgen een paar impressies van deze drie dagen. In het binnenterrein van het Prof. Oudblok bakt Bart Groenewegen, kortweg Bakker Bart, brood in zijn houtgestookte leemoven. Vandaag laat hij zien hoe hij zijn oven op de juiste temperatuur brengt. De oven is er één van negen die samen het collectief “Bakkerij de Eenvoud” vormen. Deze bakkerijen zijn bedoeld als ontmoetingsplek, met elk een eigen programma, context en netwerk. 

Foto: Ximena Davalos

Wanneer rommel rapen uitgroeit tot een gezellige en hippe bezigheid, dan kunnen mensen bergen verzetten, zo is gebleken. Het moet gezegd worden, kosten noch moeite zijn gespaard om de buurtbewoners die hun steentje willen bijdragen tot grootse prestaties te brengen. Het Afvalorkest, een zeskoppig blaasensemble vergroot de werklust met hun opzwepende meezingliederen en aan het einde van de opruimactie zijn er ijsjes en prijsjes, gesponsord door ikapitein

Foto: Ximena Davalos

Op een echt festival zijn meerdere plekken waar iets te beleven valt. Op het podium in Pier 80 spreken de mensen die achter de schermen hebben gewerkt nu eens direct tot het publiek. Het feestelijke programma opent met een Energiequiz. Professionals van de gemeente, Eneco, Havensteder alsook de Taal- en Milieucoaches onder andere hebben de koppen bij elkaar gestoken en vragen bedacht die ingaan op het hoe en waarom van de energietransitie. Voor de toehoorders is het geen nieuws: de energietransitie is niet louter een technisch verhaal. Met een miljoeneninvestering kom je wel vooruit, maar de weg leidt alleen tot succes  wanneer de buurtbewoners zich erbij betrokken voelen. Ook uit de Energieperformance komt deze boodschap luid en duidelijk naar voren: doe mee, laat iets van je horen, trek aan de bel als je in de problemen komt. Thamar Kemperman heeft een groep buurtbewoners bereid gevonden om herkenbare situaties uit de praktijk uit te beelden. Zoals wanneer de brief met de eindafrekening van ENECO op de mat valt. Het publiek mag stemmen: bijbetalen of geld terugkrijgen?

Foto: Ximena Davalos

Zes buurthuiskamers, zeven activiteiten en twee uur om zelf iets te maken wat je kunt meenemen, kunt opeten of juist moet achterlaten. Wat een heerlijke besteding van een woensdagmiddag! Je kon ook zoals hieronder te zien, speelgoed ruilen in buurthuiskamer HP69. Een waar en circulair succes.

Foto: Ximena Davalos

Er volgden activiteiten zoals een energiemarkt, een Energie Agora waarbij bewoners en instanties met elkaar delen hoe ze de toekomst duurzaam en eerlijk voor zich zien, een kookworkshop op elektrische kookplaten, een filmavond met duurzame films met dialogen, een workshop om een hometrainer om te bouwen tot een fietsgenerator die stroom opwekt en een feestelijk einde in Park 1943. Aan het einde van een druilerige donderdagmiddag verzamelen de medewerkers van Brooderhood zich in het Park 1943. De tentenman is druk doende een tent op te zetten – een vernuftige constructie waar iedereen in de rondte bijeenzit. Daar wordt straks een vuur ontstoken. Even een moment van bezinning voor wie daarnaar snakt na drie dagen vol activiteiten die tot actie en bewustzijn oproepen. 

Foto: Ximena Davalos

Binnen de groep is er geen twijfel over wat nodig is om veilig de toekomst in te gaan. Een vrouw die op weg naar huis is, blijft even stil staan en spreekt het woord als eerste uit. Saamhorigheid. Wil je volgend jaar ook meedoen of als bezoeker komen? Laat het ons weten via projectleiders uit de wijk, te vinden onder kopje Open Oproep.

Tekst: Odette Dijt en Moni Tsujimaru

Foto: Ximena Davalos